Nieuwsbrief januari 2021

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Allereerst heel veel goeds gewenst voor het nieuwe jaar! Dat we het nieuwe jaar in alle openheid tegemoet mogen treden, in de sfeer van hoe hij het ooit zo mooi beschreef…
 
De overgave aan wat men goddelijke wijsheid in de gebeurtenissen noemt,
de zekerheid dat datgene wat komt, komen moet
en dat het op de een of andere wijze zijn goede werking zal hebben;
het oproepen van deze stemming in woorden, in gevoelens, in ideeën –
dat is de stemming van het overgavegebied.


Rudolf Steiner
 
Ik wens ons allen toe dat we vertrouwen mogen ontwikkelen dat alles wat er op het wereld- tot en met het schooltoneel gebeurt, ergens goed voor is. Dat we kunnen groeien aan crises en uitdagingen, die ons uit ons gewone doen schudden, uit het comfortabel warme nest laten vallen om onze moed en creativiteit aan te wakkeren om weer op te staan en een nieuwe weg te bewandelen. Dat je echt de vrijheid voelt om vanuit de in jezelf en met elkaar beleefde essentie tot het vormgeven van je werk als vrijeschoolleerkracht te komen. Dat we elkaar hierbij weten te vinden om samen deze groeifase door te maken. Dat we maar volop de vruchten mogen plukken van wat ons dit nieuwe jaar te wachten staat. En dat Veel Goeds daar aan mag blijven bijdragen met een levendige uitwisseling.
 
De Kerstspelen: hoe hebben jullie dat gedaan?
Van drive-thru sinterklaasfeesten tot kerstspel-tableau vivants met 1 verteller en 1 zanger; in en buiten de vrijeschoolwereld was de decembermaand in 2020 nogal anders dan anders. Heel bijzonder om te zien hoe er met vereende krachten tóch prachtige warme beelden werden gecreëerd voor de kinderen, om zo de feesten innerlijk te kunnen beleven. Fijn als je met je collega’s wil delen hoe jullie dat gedaan hebben! Er zijn inmiddels heel wat verschillende Kerstspelversies in omloop en ik zou ze graag hier verzamelen. Welke teksten en liedjes hebben jullie gebruikt? Ik kan me voorstellen dat het voor de nieuwe scholen ook fijn is om de basics op Veel Goeds terug te kunnen vinden: wie heeft er bijvoorbeeld patronen voor engelenjurk en Mariamantel? Stuur je ook iets in voor onze verzameling?
 
Iets goeds delen
Voor alle nieuwe leden en ingestapte scholen: hartelijk welkom allemaal! Het principe van dit uitwisselingsplatform is geven & ontvangen… Dat wil zeggen: ik regel de kast, en jullie zelf delen de inhoud! Als alle huidige 1500 leden slecht 1 document zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen; hoe gaaf is dat! Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt natuurlijk een document opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een collega die druk was met het maken van knutselinstructies voor thuis zei me laatst: “Ik vind het twee keer zo leuk om iets te maken als het ook naar Veel Goeds kan!” Het redigeren en uploaden van lesmateriaal is een bezigheid waar ik zelf ook altijd blij van word; niet alleen maak je iets moois, maar ook geeft het het weldadige gevoel van het uit de brand kunnen helpen van een naaste collega, maar dan vermenigvuldigd met de factor oneindig! Doe je ook mee?

Of ga je binnenkort met pensioen?
Gefeliciteerd! Wil je je computer opruimen, en best wel je nalatenschap doorgeven aan huidige en toekomstige collega's, maar geen uren uitzoekwerk doen? Begrijpelijk! Zet dan alles wat je hebt op een USB-stick en stuur het per post naar ons toe: Veel Goeds, Reigerstraat 41, 1223PB  Hilversum. Dan gaan wij uitpluizen wat er bruikbaar is van jouw materiaal en zorgen we ervoor dat het anoniem en geredigeerd op de site komt te staan. Hartelijk dank! Schrijf je je retouradres erbij, dan krijg je de USB-stick ook weer terug. 
 
Wat zoeken we nog?
Hier een greep van ons prikbord:

- Lessen/filmpjes/creatieve opdrachten voor het thuisonderwijs die anoniem zijn, zodat ze met allerlei collega’s gedeeld kunnen worden: deel ze op Veel Goeds; dat scheelt weer heel veel voorbereidingstijd!

- Periode voorbereidingen klas 3 t/m 6: Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds:
- klas 3 rekenperiodes, granen/boerderij, ambachten
- klas 4 aardrijkskunde
- klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode
- klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode.
Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier. Op verzoek hebben we de persoonlijke downloadlijst nu zo ingericht, dat je hem zelf kunt opruimen en items verwijderen; zo is het een stuk overzichtelijker geworden! Heb jij ook praktische tips voor Veel Goeds? Geef ze door via het feedbackformulier of stuur ons een mailtje!

Onze mooiste aanwinsten
Na onze digitale verhuizing in april waren we nog best lang bezig met opruimen. De afgelopen maanden zijn alle verdwaalde documenten weer op de goede plek neergezet, en konden we eindelijk weer verder met het uploaden van materiaal. Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- Voor klas 1 t/m 6: verrijkende werkvormen per periode. Wat kan je in de periodetijd doen voor begaafde kinderen? Hier een verzameling met verrijkende werkvormen die je kunt inzetten voor de hele klas. Onderverdeeld in: uitgangspunten, bewegen/tastzin, verzinnen, tekenen/creatief, spel en mondelinge opdrachten.
- Voor klas 1 t/m 6: concentratie oefeningen voor in de opmaat van de dag met de the alignment technique. Vijf moves, korte oefeningen van the alignment technique; nieuwe natuurlijke oefeningen voor ontspanning en concentratie. Ook staande uit te voeren.
- Voor handwerken met de kleuters: een rondje weven. Een duidelijke beschrijving van 6 bladzijdes met foto's, speciaal gemaakt voor onderwijs - op - afstand. Benodigdheden: karton, draad, een stompe naald.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: een verzameling van 15 leuke opdrachten om te bewegen. Geschikt voor de opmaat in de klas, maar eigenlijk speciaal gemaakt voor thuis bij onderwijs - op -afstand. Hoe houd je ze thuis in beweging, ook bij slecht weer? Geschikt voor klas 1 t/m 4, maar makkelijk te vertalen naar oefeningen voor oudere kinderen!

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden! Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden