Nieuwsbrief maart 2020

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Hier een extra nieuwsbrief met 2 onderwerpen: onze verhuizing - we gaan op 31 maart offline - en het sluiten van de scholen.

Thuisonderwijs en Veel Goeds
Vanwege het coronavirus zijn de scholen in Nederland en België gesloten; alleen de kinderen van ouders met zgn. vitale beroepen worden nog op school opgevangen. De leerkrachten zijn druk met het regelen van schoolwerk voor de thuisblijvers, dit wordt meestal in papieren vorm en soms via e-mail aangeleverd.

Toen het sluiten van de scholen in zicht kwam, was mijn eerste impuls om Veel Goeds tijdelijk open toegankelijk te maken voor alle vrijescholen. Ik heb er een nachtje over geslapen en toen toch besloten om dit niet te doen. Wanneer ik de website namelijk open toegankelijk maak, is dat niet fair naar de scholen die wel betalen. En vooral wordt het gebruik met een openbare inlogcombinatie dermate onoverzichtelijk en kan het zo'n groot eigen leven gaan leiden, dat we niet meer weten wie er allemaal van de documenten gebruik maakt.

Daar is de content van Veel Goeds oorspronkelijk niet voor bedoeld. Collega's hebben hier hun eigen lesmateriaal  gedeeld met collega's van andere vrijescholen en antroposofische kinderopvangorganisaties, en dus niet zozeer gekozen voor een open & bloot doorgeven aan jan-en-alleman. Ik zie de veilige en beschermde omgeving van een beperkte toegankelijkheid als een wezenlijke toegevoegde waarde van ons uitwisselingsplatform, die ik niet zomaar overboord wil zetten. Ik hoop op jullie begrip hiervoor.

Scholen die i.v.m. het organiseren van het thuisonderwijs toch graag een tijdelijk lidmaatschap zouden willen, kunnen uiteraard contact opnemen via de mail. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Toegang voor ouders?
Ook kreeg ik de vraag of ouders via school een inlogcode konden krijgen van Veel Goeds. Dat is natuurlijk echt niet de bedoeling. We zijn een uitwisselingsplatform voor professionele leerkrachten en opvoeders uit de kinderopvang - en géén educatieve webwinkel voor ouders; daar zijn online prima andere plekken voor te vinden.

Sowieso druist het erg tegen de uitgangspunten van dit platform in, als je jouw inloggegevens illegaal gaat delen met anderen - mensen die wel eens nadenken over karma zouden toch beter moeten weten... ;)  - en bovendien is het lesmateriaal bedoeld voor leerkrachten en niet voor ouders. Dat is toch echt een ander vak! Op Veel Goeds staat lesmateriaal waar je als leerkracht/opvoeder in jouw werk snel iets mee kunt doen, maar het is zeker niet hapklaar voor de kinderen of ouders. En het is ook helemaal geen 'digitaal lesmateriaal'; noch bedoeld noch geschikt om via een computerscherm aan kinderen voor te schotelen. Dat zou de plank wel heel erg misslaan.

(Een heel ander verhaal zijn de thuisonderwijzende ouders die sowieso al lid zijn van Veel Goeds met een gastouderlidmaatschap; zij zijn uit principe of door omstandigheden werkzaam als leerkracht van hun kinderen. Zij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan hun kinderen en kunnen dus prima op ons platform terecht.) 

Wat kun je wél doen?
Je kunt natuurlijk losse documenten van Veel Goeds zo bewerken dat ze wél geschikt zijn om te printen en mee te geven of - als het echt niet anders kan - door te mailen naar je oudergroep. Samen met jóuw instructie en jouw richtlijnen, onder jouw supervisie. Ik zou dan vooral kiezen voor de wat vrijere creatieve opdrachten. Zoals bijvoorbeeld het kolam-tekenen dat nu in onze etalage staat.

Ik hoop dat jullie hiermee een duidelijk beeld hebben van de do's & don'ts met dit platform. Schroom niet om me te benaderen met jouw vragen of feedback. Mogelijk gaat dit verhaal wel veel langer duren en liggen de kaarten straks toch weer anders. Ik hoop dat jullie zelf veel nuttigs vinden op Veel Goeds dat je juist op dit moment ook een broodnodig steuntje in de rug kan geven! Enne... een brutaal schot voor de boeg: wie weet heb je volgende week wel wat tijd om zelf ook wat per mail door te geven of te uploaden voor al je Veel Goeds collega's? Dat zou geweldig zijn, alleen niet op 31 maart en 1 april, want...

Let op: We gaan op 31 maart offline!
Het is nu echt bijna zover: Veel Goeds gaat verhuizen! Alle documenten zijn gelukkig al goed overgezet. Op 31 maart gaat de huidige site uit de lucht en op 1 april gaat de nieuwe website online. Tenminste, dat is de bedoeling! Ik raad je aan om de komende week dus nog even vooruit te kijken en flink te downloaden, zodat je straks niet onverhoopt tijdelijk voor een gesloten deur staat. Ook het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. verhuist mee, en het kan dus zijn dat we straks per mail eventjes niet zo goed bereikbaar zijn, maar wel telefonisch via +31 (0)6-375 60 148. Uiteraard doen we er alles aan om de verhuizing soepeltjes te laten verlopen!

Ondertussen vertoont het huidige systeem wel wat kuren. Met name de ongevraagde extra mailverzending over abonnementsverlengingen voor 2021 vind ik erg vervelend. Mijn excuus hiervoor! Zo’n vreemde mail kun je uiteraard beschouwen als niet verzonden.

Wat is er straks anders op de nieuwe website?
* Hoewel we ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk de kwaliteit van onze vertrouwde site te evenaren, zijn er daarnaast ook wat leuke vernieuwingen en verbeteringen! Het adres blijft gelukkig hetzelfde, je vindt ook straks gewoon terug op www.veelgoeds.org.

* De nieuwe site is responsive, dat betekent dat hij vanzelf meeschaalt – en dus lekker kijkt - op alle formaten schermen, of het nou een telefoon is of een tablet, laptop of desktop. Weer een beetje gebruikersvriendelijker!

* Er komen 2 pagina’s bij: een handleiding voor dummies met stap-voor-stap uitleg hoe je de site kunt gebruiken. En een feedbackpagina waar we je met gerichte vragen uitnodigen om ons input te geven om de site nog meer af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften.

* Zoals je ziet, zijn we overgestapt op Mailchimp om de nieuwsbrief te verzenden, dat uiteraard AGV proof is, zoals je ook kunt lezen in het nieuwe privacybeleid. Alle huidige leden zijn meeverhuisd naar dit nieuwe mailsysteem. Nieuwe leden ontvangen de nieuwsbrief niet meer automatisch, maar kunnen zich straks bij het inloggen hiervoor aanmelden. Wie zich wil afmelden, kan dit zoals altijd gemakkelijk doen via een link onderaan de nieuwsbrief.

* Op de nieuwe website kan je straks jouw vondsten handig bewaren bij ‘mijn downloads’. Zo kan je bijvoorbeeld thuis zoeken en scharrelen en dan op school snel uitprinten vanuit jouw eigen ‘mijn downloads’ mapje op Veel Goeds.

* Ook gaat er iets veranderen in de ledenadministratie. Je kunt als lid voortaan zelf je e-mailadres wijzigen. De contactpersoon van de school kan zelf nieuwe collega’s toevoegen, oude weghalen en het leerlingaantal aanpassen. De leden van scholen en kinderopvangorganisaties krijgen voortaan geen mail meer over het verlengen van het groepsabonnement; die communicatie gaat vanaf 1 april alleen naar de contactpersoon. Dat scheelt hier ten burele van Veel Goeds een hoop tijd voor administratieve taken en betekent dat ik meer kan gaan uploaden!

Iets goeds delen
Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier.

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: kolam tekenen voor alle leeftijden!  Kolam is een Zuid-Indiase kunstvorm, die heel geschikt is voor de vormtekenles, opmaat of een ander concentratiemoment. Hier is een verzameling van 8 bladzijden met oefeningen voor klas 1 t/m 6 met oplopende moeilijkheidsgraad.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden