Nieuwsbrief februari 2020

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

 

Een frisse start met een nieuwe website!

Het is bijna zover: Veel Goeds wordt vernieuwd, we gaan verhuizen! De nieuwe webdesigners zijn druk bezig met bouwen en ik verhuis document na document naar het nieuwe platform. We mikken op 1 april als verhuisdatum en nee, dat is geen grap. Zoals het er nu naar uitziet gaat de huidige site op 31 maart offline en op 1 april de nieuwe website online. Ondanks mijn grote vertrouwen in de nieuwe webmasters, raad ik je wel aan om in de komende maanden een keer ver vooruit te kijken en alvast flink veel te downloaden. Want je weet maar nooit, en het zou vervelend zijn als je door technische oorzaken even geen toegang hebt tot het materiaal dat je op dat moment nodig hebt… Uiteraard doen we er alles aan om de verhuizing soepeltjes te laten verlopen!

Ondertussen gaat het huidige systeem wel wat kuren vertonen. Sommige linkjes doen het niet goed en onlangs kregen meerdere leden een wel heel bijzondere mail met daarin een herinnering dat hun abonnement in 2021 gaat aflopen… Dat is natuurlijk wat overdreven en zo’n mail kun je beschouwen als niet verzonden.

 

Wat is er straks anders op de nieuwe website?

* Hoewel we ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk de kwaliteit van onze vertrouwde site te evenaren, zijn er daarnaast ook wat leuke vernieuwingen en verbeteringen! Het adres blijft gelukkig hetzelfde, je vindt ook straks gewoon terug op www.veelgoeds.org.

* De nieuwe site is responsive, dat betekent dat hij vanzelf meeschaalt – en dus lekker kijkt - op alle formaten schermen, of het nou een telefoon is of een tablet, laptop of desktop. Weer een beetje gebruikersvriendelijker!

* Er komen 2 pagina’s bij: een handleiding voor dummies met stap-voor-stap uitleg hoe je de site kunt gebruiken. En een feedbackpagina waar we je met gerichte vragen uitnodigen om ons input te geven om de site nog meer af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften.

* We gaan over op Mailchimp om de nieuwsbrief te verzenden, dat uiteraard AGV proof is, zoals je ook kunt lezen in het nieuwe privacybeleid. Alle huidige leden verhuizen mee naar dit nieuwe mailsysteem. Nieuwe leden ontvangen de nieuwsbrief niet meer automatisch, maar kunnen zich bij het inloggen hiervoor aanmelden. Wie zich wil afmelden, kan dit zoals altijd gemakkelijk doen via een link onderaan de nieuwsbrief.

* Op de nieuwe website kan je straks jouw vondsten handig bewaren bij ‘mijn downloads’. Zo kan je bijvoorbeeld thuis zoeken en scharrelen en dan op school snel uitprinten vanuit jouw eigen ‘mijn downloads’ mapje op Veel Goeds.

* Ook gaat er iets veranderen in de ledenadministratie. Je kunt als lid voortaan zelf je e-mailadres wijzigen. De contactpersoon van de school kan zelf nieuwe collega’s toevoegen, oude weghalen en het leerlingaantal aanpassen. Dat scheelt een hoop tijd voor administratieve taken en betekent dat ik meer kan gaan uploaden!

 

En dan… de breedte in!

Daar verheug ik me erg op! Het overzetten van de meer dan 2.000 documenten van de oude site naar de nieuwe site is enerzijds natuurlijk monnikenwerk, maar aan de andere kant wel heel bijzonder om al die juweeltjes weer eens door mijn handen te laten gaan. Het is alsof je je boekenkast afstoft en je verbaast over wat je daar allemaal aantreft. Heel inspirerend! Ik heb veel zin om na de verhuizing weer actief te kunnen gaan uploaden en jullie daarbij te betrekken. Ik hoop dat ook in dit nieuwe jaar weer veel mensen en scholen de weg vinden naar ons platform en dat ook jij weer iets moois durft te delen. Gezamenlijk maken we het aanbod breder en we weten allemaal hoe nodig het is. Velen van jullie ervaren het lerarentekort aan den lijve en zijn dankbaar voor de vele zij-instromers die komen kennismaken met ons prachtige werk. Laten we ook deze collega’s koesteren en zorgen dat ze zich snel thuis gaan voelen in ons onderwijs door het toegankelijk maken van een ruime keuze aan passend lesmateriaal voor hun klas.

 

Iets goeds delen

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier.

 

Een greep uit het prikbord

Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

– Wie heeft er nog van die prachtige voorbeelden van PERIODE SCHRIFTEN en scant ze voor ons allen in? Een papieren kleurenkopie opsturen mag natuurlijk ook!

– Ik wil vooral de kleuterjuffen oproepen om eens een greep te doen in jullie digitale bestanden. Je kunt ze eenvoudig opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; wij anonimiseren en redigeren het dan.

– Ook de studenten van de Vrijeschool PABO worden van harte uitgenodigd om eigen werk in te sturen. We kijken mee naar de kwaliteit, dus wees niet bang dat het niet goed genoeg is! Ook voor jullie is het fijn als er straks een ruim aanbod per klas en per vak te vinden is. Draag je ook een steentje bij? Bedankt!

 

Onze mooiste aanwinsten

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

– kleuterklas balletje vilten. Zeer complete beschrijving van het vilten van een balletje in de kleuterklas. Een leuke activiteit die je bij meerdere jaarfeesten kunt inzetten.

– klas 2 handwerken haken. Uitgebreide beschrijving voor de handwerklessen in klas 2 met foto's, benodigdheden en werkbeschrijvingen. Introductie van het haken, lossen en vasten, octopus, kabouter, fantasiedieren en schildpad (rondhaken).

– klas 5 Duits flitskaartjes. Dertien bladzijdes met Duitse woordjes en Nederlandse vertaling, om te printen, uitknippen, dubbelvouwen en lamineren.

 

Overzicht van het lesmateriaal

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

In onze etalage

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: klas 1 Engels voorlezen. Een verzameling van fairytales, repeating stories, short stories, long stories and plays, om voor te lezen. Leuk is om het verhaal eerst een keer helemaal in het Engels voor te lezen en tegelijkertijd enigszins uit te spelen. Dan de kinderen te laten vertellen wat ze ervan begrepen hebben en vervolgens nog een keer voorlezen met per zin de Nederlandse vertaling erbij. Dit lijkt lastig voor de jonge kinderen maar het vertrouwen in hun eigen kunnen groeit enorm, zodra ze doorkrijgen dat ze er weldegelijk iets van verstaan, zeker als de leerkracht het met veel humor en overtuigingskracht probeert uit te beelden… Ook is er voor elke klas “information on British life to tell the children”, met daarin wat culturele achtergronden die leuk zijn om tussendoor aan de kinderen te vertellen. Daarmee geef je ze ook een beeld van het typische van Engeland/Verenigd Koninkrijk mee.

 

Direct inloggen

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

Over deze nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden! Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden