Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Op deze prachtige lentedag sturen we je de hartelijke groeten vanachter de Veel Goedscomputer vandaan. Mocht je er ook weer eens achter plaatsnemen; stuur je dan iets in? Daar zijn wij elke keer weer heel blij mee. En je collega’s in België en Nederland ook!

Iets goeds delen
Hoe meer collega’s iets met elkaar delen, des te beter en inspirerender wordt het aanbod op Veel Goeds. Je kunt je materiaal per mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of uploaden via de pagina ‘iets goeds delen’. Onze redactie van ervaren leerkrachten bekijkt je bijdrage en plaatst het daarna zo snel mogelijk op de website. Je kunt daar straks ook zien hoe vaak jouw document al gedownload werd.

Ik wil wel delen, maar of ik ook durf...
Doen! Deze website is er voor jou! Voor gewone leerkrachten/opvoeders zoals jij, die hun dagelijkse werk wat willen verlichten en samenwerken zien zitten. Er ligt geen enkele drempel voor de deur. Hoe méér keuze er op staat; des te vrijer collega’s voelen om ook iets te delen. Als auteur ben je beschermd tegen kritiek want je kunt anoniem delen en je hoeft geen verantwoording af te leggen. Leg de lat dus niet te hoog en schroom niet! Denk je nu: maar ik heb helemaal geen tijd om te redigeren, perfectioneren of uploaden… Begrijpelijk! Stuur ons dan de ongecensureerde versie van je werk per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dat gaat sneller. Wij zorgen dan dat het anoniem en bruikbaar op de site verschijnt. Of kopieer een greep uit je digitale collectie op een USB-stick en stuur die naar ons op, met je retouradres erbij. Of vraag je stagiaire wat van je papieren werk in te scannen en naar ons te mailen. Alle beetjes helpen!

Jouw/jullie nieuwste werk delen
Heb je een periode of vakles of kunstzinnige opdracht ontworpen, die nog helemaal niet bestond maar ontstaan is door de wisselwerking tussen jou en je klas? Wat leuk; deel hem vooral via Veel Goeds! Of heeft jouw team, bouwoverleg of werkgroepje zich gebogen over een specifiek onderwerp; zoals een moderne invulling van de jaarfeesten, hoe op vrijeschoolse wijze en inspectieproof vorm te geven aan het thema burgerschapsvorming, een leerlijn over seksuele vorming, klasoverstijgend begrijpend lezen of hebben jullie misschien zelfs nagedacht over veganistische bijenwaskrijtjes? Of iets totaal anders? Deel het via Veel Goeds en laat je collega’s mee profiteren van jullie tijdsinvestering. Zo steunen we elkaars werk!

Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 1 filmpje over de getuigschriften kleur geven met pastelkrijt. Inspirerend filmpje van 14 minuten over hoe je met behulp van uitgespaarde mallen en pastelkrijt dat je uitveegt een eenvoudige, snelle maar prachtige kleurrijke vormgeving van je getuigschriftspreuk kunt maken. Na afloop fixeren met haarlak. Mallen van grasstrookjes, plantjes, kaders, mineralen (6e) , rondjes, Thora rollen (3e), dieren, bomen, bloemen. Heb je ook een leuk filmpjes gezien over het maken van de getuigschriften? Geef het ons door, dan voegen we het toe!  
- klas 6 periode verkeer. Veel scholen geven de verkeerslessen als wekelijks vakles, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alle lessen te bundelen en er een echte periode van te maken van 3 of 4 weken. De kinderen verbinden zich dan intensief met de lesstof. Deze compacte periode opzet is geheel gebaseerd op de 16 verkeerskranten en examens van Veilig Verkeer Nederland en bevat o.a.: verkeersregels reciteren, borden uit je hoofd leren, zelfstandig werken aan de krant van de dag, nabespreken, (klassikaal) online kijken naar filmpjes, proefexamens, test je thematische verkeerskennis. extra tekenopdrachten. Daarnaast zijn er het theoretisch en praktisch verkeersexamen en een fietscheckmiddag met ouders.
- In de herhaling: buiten werken en spelen met peuters en kleuters. Het gebeurt gelukkig steeds meer op de vrijeschool, maar hoe doe je dat? Door zelf als leerkracht zinvol bezig te zijn en door met bewustzijn de buitenruimte in te richten. Uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van een buitenklas, vol ideeën en waarnemingen. Ter inspiratie en om op voort te borduren, maar ook heel geschikt als startpunt om hier tijdens een studiedag met elkaar over van gedachten te wisselen.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: een vrolijke en sociale opdracht voor in de lente: een gezamenlijke tekening van een vogeltjesboom. Ieder kind krijgt een tekenblad met een tak en een vogeltje. Samengevoegd ontstaat er een kleurrijke vogeltjesboom om op te hangen in de klas.

Iets goeds delen
Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt natuurlijk een document opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:
- Getuigschriftentijd: alle spreuken en beelden zijn welkom, wij maken ze graag anoniem voor je!
- Bewegingsonderwijs: BEWEGEN! Hoe delen we dat? Vrijeschoolonderwijs is natuurlijk bewegingsonderwijs bij uitstek! Vraag: Hoe geven we via dit digitale platform leuke vondsten qua bewegingsonderwijs aan elkaar door? Wie heeft er nog leuke filmpjes of verzamelingen die geplaatst mogen worden? Of bijvoorbeeld een overzicht van bewegende oriëntatie oefeningen voor in de aardrijkskundeperiode of bewegend rekenen?

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden