Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

De getuigschriften staan weer bovenaan onze lijstjes...
Al het materiaal op Veel Goeds is bedoeld ter jouw inspiratie en ondersteuning. In de praktijk gaat het vaak zo, dat leerkrachten het heel fijn vinden om een periodevoorbereiding achter de hand te hebben of te gebruiken als opzet voor de rode draad en om leuke ideeën uit over te nemen, maar dat er dan in de werkelijkheid toch veel anders gaat. Want natuurlijk kijk je naar je klas en naar waar ze op dat moment aan toe zijn. Dat is toch de basis van waaruit we werken! Je ziet de kinderen, je neemt in je op wat er gevraagd wordt, neemt het mee door de nacht en dan ga je scheppend bezig. Wij zijn helemaal niet bang dat er niet meer zelf nagedacht of gecreëerd gaat worden. Vrijeschoolleerkrachten zijn kunstenaars! Maar we denken wel dat het de leerkrachten tegemoet komt als er hier diverse voorbeelden verzameld zijn, zodat je niet zoveel tijd kwijt bent aan het her en der zoeken naar materiaal. (En ja, alle kunstenaars zijn wel eens even niet heel geïnspireerd. Of moe. Of gewoon te druk.)

Voor de getuigschriftspreuken geldt dat ook. Natuurlijk zijn ze echt voor dat ene kind bedoeld en specifiek toegespitst op de ontwikkelingstap die jij bij dat kind waarneemt. Maar hoe hoog leg je de lat en hoe gezond is dat eigenlijk? In onze ervaring hebben de meeste leerkrachten niet elk jaar de tijd om 30 nieuwe spreuken en beelden te gaan maken. En zoekt men dus ook regelmatig naar snellere oplossingen, zoals zich laten inspireren door spreuken of ideeën van hun vorige rondje of van collega's, en bewerken die dan zodat ze wél precies passen voor dit kind. Soms maken ze voor de hele klas 4 spreuken voor de 4 temperamenten, of zoeken een andere moderne invulling. Dat wil niet zeggen dat die spreuk daardoor minder waard is! Sterker nog, wij denken dat daarmee juist het niveau van de spreuken kan stijgen. Omdat je als persoon je gezonde grenzen kent, is het fijn als je je kunt laten inspireren door iemand die bijvoorbeeld veel beter dicht of tekent dan jij. En daarnaast zijn de manieren waarop kinderen zich ontwikkelen weliswaar uniek, maar toch zijn er ook heel veel overeenkomsten te vinden. Dus als een leerkracht voor een kind een perfect passende spreuk heeft gemaakt met een bepaalde pedagogische inhoud, waarom zou je diezelfde spreuk dan niet kunnen aanpassen voor een kind met een vergelijkbare ontwikkeling? De pedagogische werking is dan toch nog steeds dezelfde en het kind krijgt dit passende ontwikkelingsbeeld van zijn of haar eigen meester of juf. Een groot geschenk!

Wij willen de getuigschriftspreuken dan ook niet zien als het 'meest heilige' dat je aan de kinderen geeft. Het grootste geschenk is dat je ze ziet, elke dag, en dat je je best doet om ze goed te begeleiden in hun ontwikkeling. Daar is de getuigschriftspreuk een prachtige en heel bijzondere bevestiging van. Maar je kunt natuurlijk vraagtekens bij deze mooie traditie zetten als er daardoor leerkrachten zowat overspannen hun zomervakantie in rollen. Het mag best leuk blijven!

Dus... deel jij ook jouw spreuken en beelden?
Neem dus vooral een kijkje bij de voorbeelden van de getuigschriften die we hier al verzameld hebben! Waar vind je die? Bij iets-goeds-vinden: jouw klas / overig / getuigschrift. Er staat ook een leerzaam artikel bij over het schrijven van spreuken voor de getuigschriften. Over opwekkende en tot rust komende ritmen, voorbeelden bij de vier temperamenten en allerlei opmerkingen, die het overwegen waard zijn.

Héél graag zouden we nog veel meer inspirerende voorbeelden van jullie hier verzamelen. Er is online best wat te vinden, maar we mogen niet zomaar alles overnemen vanwege de auteursrechten. Het zou dus heel fijn zijn als ook jij jouw spreuken en/of beelden inscant of fotografeert - of de onderwijsassistent vraagt om dit te doen - en naar ons mailt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.! Het is niet erg als je je werk hebt gebaseerd op andermans eerdere vondsten, of als er een voornaam van een kind op staat. En de gedichten en tekeningen hoeven ook niet perfect te zijn. Je weet zelf hoe leuk het is om inspiratie op te doen bij anderen. Dus als je toch achter je computer zit...deel iets. Heel erg fijn voor je collega’s van volgend jaar en de jaren daarna!
 
Iets goeds delen
Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt natuurlijk ook een document opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Wil je wel delen, maar durf je nog niet? Probeer het eens uit! Deze website is er voor jou! Voor gewone leerkrachten/opvoeders zoals jij, die hun dagelijkse werk wat willen verlichten en samenwerken zien zitten. Er ligt geen enkele drempel voor de deur. Dit is géén podium exclusief voor hotemetoten, en als auteur ben je beschermd tegen kritiek want je kunt anoniem delen en je hoeft geen verantwoording af te leggen. Leg de lat dus niet te hoog en schroom niet!

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:
- Getuigschriftspreuken klas 4 dierkunde: Ik ben op zoek naar dierkunde spreuken van maximaal 12 regels voor de getuigschriften van klas 4.
- Periode geld klas 3: Graag verzamelen we meer inspiratie voor het vormgeven van een rekenperiode over geld. Een kennismaking met het geldrekenen, oefeningen en activiteiten met geld... Alles is welkom!
- Scans of foto's van periodeschriften: Wie heeft er nog van die prachtige voorbeelden van periodeschriften en scant ze voor ons allen in? Of vraag de stagiaire ze te fotograferen en naar ons te mailen. Veel collega's vinden het superleuk om verschillende schriften te bekijken!

Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 1 jaarfeesten Pinksteren pinkstervogeltjes knutselen Tekeningen van allerlei Pinkstervogeltjes en duifjes om te knutselen.
- klas 6 periode geschiedenis Middeleeuwen stappenplan werkstuk en presentatie
De Middeleeuwen.... Wil je deze periode door de kinderen zelf laten vormgeven? Verdeel de onderwerpen en laat ze zelf op zoek gaan naar informatie. Met dit uitgebreide stappenplan maken ze allemaal een werkstuk en presentatie over hun onderwerp. Met een lijst met suggesties voor onderwerpen.
- kleuters verhaal over Robin Roodborst
Verhaal voor in de Pinkstertijd.

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: gesprekskaartjes over leren leren voor in de sovales van klas 1 t/m 6. Verzameling met kaartjes (15 stuks voor klas 1 en 2, 35 stuks voor klas 3, 4, 5 en 6) met vragen en stellingen als gespreksonderwerp over het thema 'leren leren'. Zo krijg je beschouwende gesprekjes over de executieve functies maar ook over omgaan met (meer)begaafdheid en (hoog)sensitiviteit. Geschikt als (twee-)wekelijks gesprekskaartje voor sovales of plusklas. Goed voor de zelfreflectie, het open gesprek en de wederzijdse herkenning: hé, ik ben dus niet de enige die dat zo ervaart!

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden