Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

We zijn verhuisd! Onderaan deze nieuwsbrief vind je informatie over de nieuwe website en antwoorden op de meest gestelde vragen van de afgelopen week. Maar eerst even dit…

Onderwijs op afstand: hoe kan Veel Goeds helpen?
Zoals het er nu uitziet blijven de scholen in Nederland tot na de meivakantie dicht. Ook in België blijven de scholen vermoedelijk na de paasvakantie nog dicht... We zijn dus nog wel een tijdje zoet met het lesgeven op afstand aan de kinderen. Hoe kan Veel Goeds je daarbij helpen?

- Je kunt natuurlijk losse documenten van Veel Goeds zo bewerken dat ze wél geschikt zijn om te printen en mee te geven, op te sturen of door te mailen naar je oudergroep. Samen met jouw instructie en jouw richtlijnen, onder jouw supervisie. Ik zou dan vooral kiezen voor de wat vrijere creatieve opdrachten. Zoals bijvoorbeeld het kolam-tekenen dat nu in onze etalage staat. Al het lesmateriaal voor de onderbouw dat ons inziens geschikt is om te gebruiken in je onderwijs-op-afstand hebben we beschreven met een extra zinnetje: ‘Dit document is geschikt voor (redelijk) zelfstandig werk en onderwijs-op-afstand.’ Als je bij iets goeds vinden het trefwoord ‘afstand’ invult, dan verschijnen al deze documenten in de zoekresultaten. Je kunt het document natuurlijk naar wens veranderen en passend maken voor jouw klas.

- Er worden nu veel documenten met Veel Goeds gedeeld, superfijn! Ik hoop dat je dat blijft doen in de komende weken/maanden; reik elkaar de helpende hand door actueel materiaal te delen! Dat kan via de pagina ‘iets goeds delen’, maar ook gewoon via de mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet heb je de komende weken wel wat tijd om zelf ook iets per mail door te geven of te uploaden voor al je Veel Goeds collega's? Dat zou geweldig zijn!

- We proberen zelf de komende tijd ook veel actueel materiaal dat we online vinden over te nemen. We kunnen ons echter voorstellen, dat er technisch gezien momenteel zoveel uitgeprobeerd wordt en je misschien achteraf niet online had willen zetten, wat je slechts voor jouw klas bedoeld had. Of dat er door andere mensen dingen digitaal doorgegeven worden, waar de maker zich niet bewust van is. Wij proberen de originele maker op te sporen en om toestemming te vragen, maar vaak lukt dat niet. Mocht er op Veel Goeds iets terecht komen, wat van jou is en wat je eigenlijk niet had willen delen; laat het ons weten dan verwijderen we het uiteraard meteen.

- De voorbeelden van instructies en filmpjes en manieren om onderwijs – op -afstand vorm te geven, verzamelen we op een nieuwe boekenplank, die je vindt bij bijvoorbeeld klas 4 – overig – onderwijs-op-afstand. Hier kan je uitwisselen over hóe je dat doet: onderwijs-op-afstand. Maar om e.e.a. overzichtelijk te houden, plaatsen we de thematische bijdragen gewoon op hun normale plek. Bijvoorbeeld een filmpje met een handgebarenspelletje over de lente komt bij Kleuterklas – Periode – lente – liedjes, gedichtjes, handgebarenspelletjes. Als het een handgebarenspelletje is, dat niet specifiek samenhangt met een bepaald seizoen of jaarfeest, dan vind je het terug bij Kleuterklas – Vakles / activiteit – handgebarenspelletjes.

- Mocht je nog meer ideeën hebben of behoeftes waar wij iets bij kunnen betekenen, dan horen we dat natuurlijk heel graag. Blijf ons feedback geven; we laten ons graag richting geven en inspireren vanuit de werkvloer!

- Naar aanleiding van een beschouwelijke Nivoz-podcast over onderwijs - op - afstand kwamen een aantal vragen naar boven die ik interessant vond om de komende tijd innerlijk mee te nemen. Misschien raken ze jou ook…  Wat is eigenlijk de pedagogische vraag van deze setting? Hoe kan je de relatie leerkracht – leerling nu vormgeven? Vrij vertaald: Hoe blijf je in verbinding? Dat is juist nu héél belangrijk voor de kinderen; de afstemming van mens tot mens. Het is voor iedereen een indrukwekkende ervaring, deze coronacrisis; hoe geef je de kinderen de ruimte om hierover met jou en elkaar uit te wisselen?  Hoe bereik je in deze tijd ook juist die kinderen voor wie het níet zo vanzelf gaat thuis? Hoe voorkom je dat de kinderen (en jijzelf trouwens ook) de hele dag voor een beeldscherm zitten en vergeten te bewegen en frisse lucht te krijgen? Hoe geven we het bewegingsonderwijs vorm, één van de kernpunten van ons onderwijs? Lukt het om hoofd-hart en handen te blijven aanspreken? … Wie hierover wil delen: wees van harte uitgenodigd! Ik wil de Veel Goeds-community niet spammen met heel veel nieuwsbrieven, maar zal de bijdragen opnemen in de groei-documenten die ik op de plank ‘onderwijs – op – afstand bij ‘overig’ plaats.

- Scholen die i.v.m. het organiseren van het thuisonderwijs graag een tijdelijk lidmaatschap zouden willen, kunnen uiteraard contact opnemen via de mail. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

- Het is niet de bedoeling dat je inloggegevens klakkeloos deelt met ouders. Voor ouders die thuis onderwijzen en daarmee zelf de verantwoordelijkheid dragen voor het onderwijs aan hun kinderen,  is er het gastouderlidmaatschap, van €10,- per jaar. Hier kunnen ouders die nu tijdelijk in de rol van thuisonderwijzer terechtgekomen zijn natuurlijk ook gebruik van maken, als je je maar bewust bent dat het materiaal voor leerkrachten is bedoeld en dus niet hapklaar is voor kinderen of ouders. En het is ook helemaal geen 'digitaal lesmateriaal'; noch bedoeld noch geschikt om via een computerscherm aan kinderen voor te schotelen.

Rest me nog alle collega’s een goede gezondheid te wensen en veel pauzes en rustmomenten te gunnen, want er wordt ook van onze beroepsgroep momenteel echt heel veel gevraagd.

Veel Goeds is verhuisd!
We zijn op 2 april offline gegaan en op 3 april weer online met de nieuwe website. Een beetje later dan voorzien, maar het is gelukt! Het was een hele klus, het voorbereiden en verhuizen. We willen zowel de oude als de nieuwe webdesigners hiervoor hartelijk bedanken! En we zijn heel blij dat alle documenten, leden en mails zo op het eerste gezicht goed zijn overgekomen. De plaatsingsdata van de oudere documenten ontbreken nog, maar die voegen we z.s.m. toe. We hopen dat je gauw komt kijken, dat je ook hier makkelijk de weg vindt en net zoveel moois vindt als op de oude site… en in de toekomst natuurlijk nog veel meer! Mocht je iets missen of ergens tegen aan lopen, horen/lezen we dat natuurlijk graag!

De meeste leden hebben een welkomstmail ontvangen met daarin de vraag z.s.m. een keer in te loggen om hun wachtwoord opnieuw in te stellen. Als je die mail niet ontvangen hebt, kan je zelf een verificatiecode aanvragen door bij ‘inloggen’ naar ‘wachtwoord vergeten’ te gaan. Daar vul je het bij ons bekende e-mailadres in en dan ontvang je die direct per mail. Daarmee kan je dan je persoonlijke  wachtwoord opnieuw instellen. Tip: bewaar je nieuwe wachtwoord in je telefoon bij de V van Veel Goeds! Je gebruikersnaam is zoals altijd hetzelfde als je e-mailadres.

Sommige computers gaan uit gewoonte naar de oude website van Veel Goeds. Dat is onhandig, want daar kan je niks meer op doen. Ga dan naar Google, type in: 'veel goeds', en kies de link waarbij staat: Veel Goeds, powered by Bluepoint Webdesign. Zo kom je wel op de nieuwe website terecht. Je kunt de nieuwe website herkennen aan de zon die precies in het midden staat.

Wat is er anders op de nieuwe website?
Hoewel we ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk de kwaliteit van onze vertrouwde site te evenaren, zijn er daarnaast ook wat leuke vernieuwingen en verbeteringen! Het adres is gewoon hetzelfde: www.veelgoeds.org.

- De nieuwe site is responsive, dat betekent dat hij vanzelf meeschaalt – en dus lekker kijkt - op alle formaten schermen, of het nou een telefoon is of een tablet, laptop of desktop. Weer een beetje gebruikersvriendelijker!

- Er zijn 3 pagina’s bijgekomen: een handleiding voor dummies met stap-voor-stap uitleg hoe je de site kunt gebruiken, speciaal voor als je het even niet meer weet en snel wilt zien en lezen hoe het ook alweer allemaal werkt. Wel zo duidelijk! En een feedbackpagina waar we je met gerichte vragen uitnodigen om ons input te geven om de site nog meer af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften vanaf de werkvloer. Zowel tips als tops zijn altijd welkom! En dan nog onze privacyverklaring. Naast de algemene voorwaarden staat onze privacyverklaring nu ook op een goed vindbare plek, voor de geïnteresseerden.

- We zijn overgestapt op Mailchimp om de nieuwsbrief te verzenden, dat uiteraard AGV-proof is, zoals je ook kunt lezen in het nieuwe privacybeleid. Alle oude leden zijn meeverhuisd naar dit nieuwe mailsysteem. Nieuwe leden ontvangen de nieuwsbrief niet meer automatisch, maar kunnen zich bij het inloggen hiervoor aanmelden. Wie zich wil afmelden, kan dit zoals altijd gemakkelijk doen via een link onderaan de nieuwsbrief.

- De indeling van de boekenkast is niet erg veranderd, net als de manier van zoeken (in stappen of op trefwoord) en natuurlijk de documenten zelf. De manier van downloaden is wel veranderd. Wanneer je nu een document aanklikt, dan komt het in jouw persoonlijke downloadlijst. Een soort winkelwagentje dus! Je kunt deze documenten downloaden en uitprinten waar en wanneer je maar wilt. Erg handig, want zo kun je bijvoorbeeld thuis lekker struinen en zoeken, en op school dan snel even iets printen vanuit jouw persoonlijke downloadlijst.

- Ook is de ledenadministratie vernieuwd. Je kunt als lid voortaan zelf bij ‘mijn gegevens’ je adresgegevens, je e-mailadres en wachtwoord wijzigen, en gemakkelijk je nieuwe factuur terugvinden. De contactpersoon van de school of kinderopvangorganisatie kan zelf nieuwe collega’s toevoegen, oude weghalen, hun e-mailadressen wijzigen en het leerlingaantal aanpassen. De leden van scholen en kinderopvangorganisaties krijgen voortaan geen mail meer over het verlengen van het groepsabonnement; die communicatie gaat vanaf nu alleen naar de contactpersoon. Dat scheelt hier ten burele van Veel Goeds een hoop tijd voor administratieve taken en betekent dat ik meer kan gaan uploaden!

- Onze Vlaamse collega’s kunnen nu ook gemakkelijk elektronisch betalen via Bancontact. En voor de Nederlandse collega’s doet de verbinding met iDEAL het eindelijk weer helemaal goed.  

Iets goeds delen
Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website.

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden