Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Sorry voor de storingen
Na een noodzakelijke update van het systeem hebben we last gehad van wat technische uitdagingen bij het inloggen, aanmelden en downloaden. We hopen dat dit aan jou voorbij is gegaan! Mocht je nu toch nog problemen ondervinden, stuur ons dan even een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat we de webmasters meteen om hulp kunnen vragen.

Schoollidmaatschap? Voeg vanaf nu het factuuradres toe.
Veel scholen maken gebruik van een betalingskantoor, dat strengere eisen stelt aan de ingediende facturen. Daarom hebben we extra invulvelden toegevoegd aan de kaarten van scholen en kinderopvangorganisaties, zodat je de juiste tenaamstelling, het SN-nummer en het factuuradres nu apart kunt invullen. Wil je dat meteen even doen? Dan weet je zeker dat de volgende factuur correct geadresseerd binnen komt. En als je er toch bent; kan je meteen (alvast) de nieuwe leerkrachten toevoegen, oude verwijderen, en het leerlingaantal actualiseren. Alvast bedankt voor de moeite en een heel hartelijk welkom voor alle nieuwe leden! Weet je als contactpersoon niet meer precies hoe het allemaal werkt? Kijk dan bij de veel gestelde vragen.

Klopt jouw abonnement nog? Ben je afgestudeerd?  
Komende tijd gaan we weer abonnementen checken maar we zouden die tijd natuurlijk veel liever gebruiken voor redigeren en uploaden van heel Veel Goeds. Check je dus zelf eventjes of jouw abonnement nog wel klopt? Ben je geen student meer maar werkzaam als leerkracht? Meld je dan opnieuw aan als leerkracht met een ander e-mailadres.
 
Mag ik mijn inloggegevens delen?
Nee, dat is natuurlijk niet de bedoeling. Het delen van inloggegevens is nemen wat niet gegeven is en niet in de geest van ons platform, want je maakt de kosten voor andere leerkrachten en scholen dan hoger door niet gezamenlijk te dragen wat we met elkaar willen delen. We vertrouwen op eerlijk spel. Veel Goeds is een kleine organisatie zonder winstoogmerk. Hoe meer leden, hoe lager de kosten. Als een school niet betaalt voor een schoollidmaatschap, draaien andere scholen voor de kosten op. Dat is contrair aan de visie van Veel Goeds, waarin we juist samen willen werken. Mocht je dit per ongeluk toch gedaan hebben; stap dan nu over op een echt schoolabonnement. Goed voor je (school)karma!

Waar vind ik voorbeelden van getuigschriften?
Ja, het is weer getuigschriftentijd! Hoe fijn is het dat we inspiratie met elkaar delen. We hebben al een aardige verzameling op Veel Goeds, maar er kan nog heel veel bij! Je vindt ze hier: ga naar ‘iets goeds vinden’, selecteer jouw klas X, overig, getuigschrift. Deel je ook jouw beelden en spreuken? Heb je ze gefotografeerd of gescand en wil je ze uploaden en delen zodat andere leerkrachten door jouw werk geïnspireerd kunnen worden? Of mail je ons het worddocument met je spreuken? Heel graag! Anonimiseren kunnen wij voor je doen. Misschien ken je nog wel leuke filmpjes van eenvoudige kunstzinnige technieken om de beelden bij de spreuken te maken. Of hebben jullie als school een heel prettig format gemaakt voor de tekst van het getuigschrift. Echt fijn; het helpt veel collega’s de komende jaren net even op weg!

Getuigschriftspreuken zijn toch uniek voor dat ene kind geschreven; zo’n individueel geschenk mag je toch niet doorgeven?
Al het materiaal op deze website is ter inspiratie en ondersteuning bedoeld. In de praktijk gaat het vaak zo, dat leerkrachten het heel fijn vinden om iets achter de hand te hebben of te gebruiken als opzet of om leuke ideeën uit over te nemen, maar dat het dan in de werkelijkheid toch weer heel anders gaat. Want natuurlijk kijk je naar je klas en naar waar ze op dat moment zijn. Dat is toch de basis van waaruit we werken! Je kijkt naar de kinderen, je neemt in je op wat er gevraagd wordt, neemt het mee door de nacht en dan ga je scheppend bezig. Met het delen van mooie vondsten zijn wij helemaal niet bang dat er niet meer zelf nagedacht of gecreëerd gaat worden. Vrijeschoolleerkrachten zijn kunstenaars! Maar we denken wel dat het de leerkrachten tegemoet komt als er hier voorbeelden verzameld zijn, zodat je niet zo ontzettend veel tijd kwijt bent aan het her en der zoeken naar materiaal. (En ja, alle kunstenaars zijn wel eens even niet heel geïnspireerd. Of moe. Of gewoon te druk. En er bestaan ook op de vrijeschool heus wel leerkrachten die zich er makkelijk van afmaken en e.e.a. misschien klakkeloos overnemen, maar dan hebben we nog steeds het liefst dat ze dat dan doen met goed vrijeschoolmateriaal.)
Voor de getuigschriftspreuken geldt dat ook. Natuurlijk zijn ze echt voor dat ene kind bedoeld en specifiek toegespitst op de ontwikkelingsstap die jij bij dat kind waarneemt. Maar hoe hoog leg je de lat en hoe gezond is dat eigenlijk? In onze ervaring hebben de meeste leerkrachten niet elk jaar de tijd om 30 nieuwe spreuken en beelden te gaan maken. En zoekt men dus ook regelmatig naar snellere oplossingen, zoals zich laten inspireren door spreuken of ideeën van hun vorige rondje of van collega's, en bewerken die dan zodat ze wél precies passen voor dit kind. Soms maken ze voor de hele klas 4 spreuken voor de 4 temperamenten of zoeken een andere moderne invulling. Dat wil niet zeggen dat die spreuk daardoor minder waard is! Sterker nog, wij denken dat daarmee juist het niveau van de spreuken kan stijgen. Omdat je als persoon je gezonde grenzen kent, is het fijn als je je kunt laten inspireren door iemand die bijvoorbeeld veel beter dicht of tekent dan jij. En daarnaast zijn de manieren waarop kinderen zich ontwikkelen weliswaar uniek, maar toch zijn er ook heel veel overeenkomsten te vinden. Dus als een leerkracht voor een kind een perfect passende spreuk heeft gemaakt met een bepaalde pedagogische inhoud, waarom zou je diezelfde spreuk dan niet kunnen aanpassen voor een kind met een vergelijkbare ontwikkeling? De pedagogische werking is dan toch nog steeds dezelfde en het kind krijgt dit passende ontwikkelingsbeeld van zijn of haar eigen meester of juf. Een groot geschenk!
Wij willen de getuigschriftspreuken ook niet zien als het 'meest heilige' dat je aan de kinderen geeft. Het grootste geschenk is dat je ze ziet, elke dag, en dat je je best doet om ze goed te begeleiden in hun ontwikkeling. Daar is de getuigschriftspreuk een prachtige en heel bijzondere bevestiging van. Maar je kunt natuurlijk vraagtekens bij deze mooie traditie zetten als er daardoor leerkrachten zowat overspannen hun zomervakantie in rollen. Het mag best leuk blijven! Daarnaast willen we nog even noemen dat we ons ook wat dit betreft met ons werk als leerkracht bevinden in een spanningsveld tussen ideaal en werkelijkheid. We kunnen wel stellen dat het gewoonweg niet mogelijk is om én aan de administratieve eisen van vandaag de dag én aan alle idealen over het vrijeschoolonderwijs te voldoen, en dan ook nog eens goed voor jezelf en je naasten te zorgen. Dat betekent dat je altijd wel wat zult moeten schipperen met je tijd. Soms geef je het ene vak meer aandacht en dan weer het andere. En op de momenten dat het je even teveel is, is het wel erg fijn om gemakkelijk terug te kunnen grijpen op werk van anderen waarvan je weet dat het sowieso goed is. Zodat je ook als je moe of even te druk bent, wel voort kunt gaan met het geven van goed onderwijs. Of een mooie getuigschriftspreuk.
 
Delen doet goed!
Hoe meer collega’s iets met elkaar delen, des te beter en inspirerender wordt het aanbod op Veel Goeds. Je kunt je materiaal per mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of uploaden via de pagina ‘iets goeds delen’. Onze redactie van ervaren leerkrachten bekijkt je bijdrage en plaatst het daarna zo snel mogelijk op de website. Je kunt daar straks ook zien hoe vaak jouw document dit schooljaar al gedownload werd.

Ik wil wel delen, maar of ik ook durf...
Doen! Deze website is er voor jou! Voor gewone leerkrachten/opvoeders zoals jij, die hun dagelijkse werk wat willen verlichten en samenwerken zien zitten. Er ligt geen enkele drempel voor de deur. Hoe méér keuze er op staat; des te vrijer collega’s voelen om ook iets te delen. Als auteur ben je beschermd tegen kritiek want je kunt anoniem delen en je hoeft geen verantwoording af te leggen. Leg de lat dus niet te hoog en schroom niet! Misschien vraag je je af… Is dit wel groot genoeg? Het hoeft niet omvangrijk te zijn! Alle kleine beetjes helpen, want het is natuurlijk veel minder eng om iets toe te voegen als er al verschillende voorbeelden staan. Denk ook aan die heel kleine dingen: een ochtendspelletje, verhaaltje, gedicht, bordtekst, spreuk, werkblad.

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we verder nog? Hier een greep uit ons prikbord:

    Periode voorbereidingen voor klas 3: rekenen, geldrekenen, granen/boerderij, ambachten. Voor klas 4: aardrijkskunde. Voor klas 5: economische aardrijkskunde, Rijnperiode. Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!
    Kleuterleerkrachten: er is nog heel veel ruimte voor jullie bijdragen!
    Uitgewerkte ideeën voor de handwerkles. Er staan op veel Goeds al leuke lesideeën voor de handwerklessen voor klas 1 t/m 6, met tekst en foto’s. En ook voor de kleuters zijn er al veel beschrijvingen voor leuke opdrachten. Fijn om te zien dat ze veel gedownload worden! Wie voegt er ook iets toe om onze verzameling uit te breiden?

Onze mooiste inspiratie
Hier een linkje naar een paar van onze documenten:
- klas 1 periode rekenen beweegronde voor de tafel van 2 en 3  -ook leuk voor in klas 2. De tafel van 2 en 3 in beweging! Aan den lijve ervaren hoeveel dat is: 2 keer, 4 keer, 6 keer, enz.
- klas 6 periode meesterwerk. In de laatste 2 maanden werken de kinderen geregeld zelfstandig aan hun eigen meesterwerk. Dit is een zelfgekozen project waarin het kind combineert wat het leuk vindt om intensief te doen en wat het nog moet leren of oefenen. Het klaslokaal is een atelier geworden waarin ieder kind zijn/haar eigen ding doet. Het kind zorgt zelfstandig voor de benodigde materialen. Natuurlijk adviseert en begeleidt de leerkracht het proces en zijn er feedbackrondes, tussenevaluaties, tentoonstellingen. Neem vooral uitgebreid de tijd om tot goed keuzes te komen vooraf, zodat iedereen lekker lang aan de slag kan met zijn/haar meesterwerk. Een inleidend verhaal over de middeleeuwse gildes, leerling, gezel en meesterproef mag natuurlijk niet ontbreken in het begin. De bedoeling is dat de kinderen zich er niet te gemakkelijk vanaf maken en echt wel nog een laatste serieuze leerkuil aangaan op deze school, en achteraf met voldoening en trots kunnen terugkijken op het behaalde resultaat. Bedenk ook samen hoe je de werken wilt presenteren aan de ouders en de school.
- kleuters: linkje naar het YouTubefilmpje met het handgebarenspelletje Ik ben een kleine timmerman. De timmerman maakt een tafel en een stoel maar ook een bootje om mee te zeilen en een wiegje voor de baby. Wie maakt/kent er nog meer filmpjes van leuke handgebarenspelletjes?

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage!  Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: klas 5 toneelstuk Matilda. Vrolijk toneelstuk naar het bekende boek van Roald Dahl. Met 19 rollen in 13 scènes.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
We gaan bezuinigen op onze dure nieuwsbrief module, waar we relatief weinig gebruik van maken. Deze nieuwsbrief sturen we deze keer ook naar alle leden. Het kan dus zijn dat je hem dubbel ontvangt. Je ontvangt deze nieuwsbrief hoogstens twee keer per jaar als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden! Je kunt de nieuwsbrief ook altijd terugvinden op de website.
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden