Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Heerlijk herfstvakantietijd! Tijd om te wandelen, lezen én de komende periode voor te bereiden. Als het goed is, hebben alle scholen hun leerlingaantal doorgegeven en hun medewerkers geactualiseerd. Dat betekent dat we weer een groot aantal nieuwe leerkrachten mogen verwelkomen op Veel Goeds: welkom allemaal! We hopen dat je volop inspiratie opdoet bij het struinen door onze verzameling én dat ook jij iets wilt delen van jouw aangelegde verzameling aan lesideeën. Want zo werkt een uitwisselingsplatform: je haalt iets én je brengt iets. Het is eigenlijk net als een minibieb.

Iets goeds delen
Hoe meer collega’s iets met elkaar delen, des te gevarieerder, pluriformer, veelzijdiger en levendiger wordt het aanbod op Veel Goeds. Je kunt je materiaal per mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of uploaden via de pagina ‘iets goeds delen’. Onze redactie van ervaren leerkrachten bekijkt je bijdrage en plaatst het daarna zo snel mogelijk op de website. Je kunt daar straks ook zien hoe vaak jouw document al gedownload werd.

Spelregels van het delen
* Zorg dat je lesmateriaal ‘neutraal’ is, dat wil zeggen: zonder datum en zonder namen van kinderen, leerkrachten of scholen/organisaties. Op die manier kunnen anderen direct met het materiaal aan de slag. Je mag zelf kiezen of je het anoniem deelt of juist bovenin het document je naam en e-mailadres wilt noemen, zodat collega’s je kunnen bereiken.
* Respecteer auteursrecht: scan geen hele boeken, geef in plaats daarvan boekentips, linkjes en/of bronnen! Je mag ‘citeren’ uit boeken: maximaal 100 regels poëzie, 2.500 woorden proza, 25 plaatjes. Zorg voor goed leesbare scans.
* Lever jouw bijdrage eenvoudig bewerkbaar aan, het liefst als Word document. We kunnen documenten ontvangen van max. 64 MB, van het volgende soort: Microsoft Office (Word, Excel, Powerpoint), Open Office (Writer, Calc, Impress), mp3, PDF, afbeeldingen (jpg, gif, bmp, png) én linkjes naar (YouTube)filmpjes.

Ik wil wel delen, maar of ik ook durf...
Doen! Deze website is er voor jou! Voor gewone leerkrachten/opvoeders zoals jij, die hun dagelijkse werk wat willen verlichten en samenwerken zien zitten. Er ligt geen enkele drempel voor de deur. Dit is géén podium exclusief voor hotemetoten, en als auteur ben je beschermd tegen kritiek want je kunt anoniem delen en je hoeft geen verantwoording af te leggen. Leg de lat dus niet te hoog en schroom niet! Misschien vraag je je af...

* Is dit wel goed genoeg? Wat je aanlevert hoeft echt niet perfect te zijn! Wij zijn jouw redacteur dus daar hoef jij je niet om te bekommeren. We kijken alles na voor het de lucht in gaat. Imperfecte bijdragen zijn dus ook zeer welkom! Heb jij ook wel eens iets van een collega gekregen, dat je wel inspirerend vond, maar toch net niet helemaal goed voor jouw klas, zodat je er nog even aan ging sleutelen om het op maat te maken? En dat het toen heel leuk werd? Nou, zo hebben jouw collega’s ook veel aan jouw onvolmaakte bijdragen! Eenieder blijft zelf verantwoordelijk voor wat ie er mee doet.
* Is dit wel groot genoeg? Het hoeft niet omvangrijk te zijn! Alle kleine beetjes helpen, want het is natuurlijk veel minder eng om iets toe te voegen als er al verschillende voorbeelden staan. Denk ook aan die heel kleine dingen: een ochtendspelletje, verhaaltje, gedicht, bordtekst, spreuk, werkblad. Of vraag je stagiaire wat van je papieren werk te scannen en naar ons te mailen.
* Is dit wel verantwoord vrijeschoolmateriaal? Heb je een les ontworpen omdat dat zo ontstond in jouw klas, maar is het niet direct iets wat je terugvindt in de leerplanaanwijzingen? Wat leuk, dat moet je juist delen! Weet je, je collega’s hebben ook hedendaagse kinderen in hun klas, dus wie weet wat een ander er aan heeft? Deel je succesnummers, jouw parels, waar jij trots op bent! Als jouw les het leerplan echt faliekant tegenspreekt, gaan we met je in gesprek over je bijdrage. Maar verder is er hier een heleboel ruimte voor interessante frisse nieuwe ideeën. Wij willen verouderde vormen niet weggooien, maar ze wel graag verzamelen én aanvullen met modern materiaal. Van jou!
* Is dit wel bijzonder genoeg? Vrijeschoolleerlingen doen gelukkig ook heel gewone dingen, zoals leren rekenen en spellen. Normaal materiaal kunnen we dus ook goed gebruiken.
* Is dit geen plagiaat? Heb jij jouw lessen ook gebaseerd op werk van anderen, op wat je in je loopbaan zoal tegen kwam, uitgewisseld tijdens studie, sectiedagen, zomercursus? En vraag je je nu af of je dit wel kunt delen als de bron niet meer te traceren is? Ja hoor, dat kan! Waar we wel kunnen, vermelden we de bron. En waar we het niet weten, kan iemand die daar bezwaar tegen heeft, alsnog de bron toevoegen of de betreffende passage laten verwijderen.
* Wie zit hier nou op te wachten? Stel die vraag ook eens aan jezelf. Zou jij het leuk vinden om hier te vinden wat je nu wilt delen? En denk eens aan de beginnend leerkracht, aan de oude rot die wel wat nieuwe inspiratie kan gebruiken en aan de collega die in de loop der tijd van vak of leeftijdsfase verandert en dus opnieuw aan het sprokkelen moet. Er zijn vast velen blij met jouw werk, nu en in de toekomst. Dus delen maar!
* Wat kan ik dan delen? Deel je talent! Ben jij die leerkracht met de mooiste bordtekeningen van de school? Deel dan eens een jaar lang jouw bordtekeningen, of vraag de stagiaire om ze even te fotograferen en uploaden. Of ben jij de meester van de mooie verhalen? De opvoeder met de leukste handgebarenspelletjes of knutsels? De juf met de beeldende handwerk instructies? Of de strakke planner, de sova-leerkracht, de getuigschriftenschrijver, de tekenaar, de dyslexiespecialist. Iedere leerkracht vertegenwoordigt wel een bepaalde kwaliteit. Weet je niet waar jij voor staat, kunnen je collega’s dat vast vertellen! Of misschien heb je onlangs wel een leuke cursus gevolgd waar je iets van hebt meegenomen dat direct toepasbaar is.
* Ga je binnenkort met pensioen? Gefeliciteerd! Wil je je computer opruimen, en best wel je nalatenschap doorgeven aan huidige en toekomstige collega's, maar geen uitzoekwerk doen? Begrijpelijk! Zet dan alles wat je hebt op een USB-stick en stuur het per post naar ons toe. Dan gaan wij uitpluizen wat er bruikbaar is van jouw materiaal en zorgen we ervoor dat het anoniem en geredigeerd op de site komt te staan. Hartelijk dank! Schrijf je je retouradres erbij, dan krijg je de USB-stick ook weer terug.  
* Twijfel je nog steeds? Probeer het eens uit en ontdek wat een goed gevoel het geeft om te delen! Ongeveer zo prettig als het uit de brand helpen van een naaste collega, vermenigvuldigd met de factor oneindig! Kun je downloaden, dan kan je ook uploaden!

Onderhoud
Op 26 oktober vindt er groot onderhoud plaats op Veel Goeds. Je kunt de site dan niet bereiken. Hopelijk is het werk gauw gedaan.

Hoe was de kinderboekenweek?
Wat hebben jullie gedaan tijdens de kinderboekenweek? Op veel scholen gebeurden de leukste dingen om het lezen te stimuleren: boekenruilmarkten, voorleessessies met roulerende juffen en meesters, voorleeswedstrijden, kortingsregelingen met de plaatselijke boekhandel, uitjes naar de bibliotheek, het neerzetten van een ruilboekenkast voor kinderen en ouders, omslagtekeningententoonstellingen… Ik zou het leuk vinden om al deze ideeën te bundelen in een document over de kinderboekenweek, waaruit je volgend schooljaar lekker makkelijk ideeën kunt opdoen. Stuur je ook even jullie voorbereiding op via de mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan voegen we het toe. Je hoeft het niet te anonimiseren; dat doen wij bij het samenvoegen.

Over kinderboeken gesproken… Op Veel Goeds staan per klas de favoriete voorleesboeken per klas geordend. Je vindt ze bij: klas – overig – voorleesboeken. Ik zou deze lijstjes graag weer eens updaten, want er missen vast nog heel veel pareltjes. Juist ook de moderne boeken van hedendaagse schrijvers zijn nog wat ondervertegenwoordigd. Stuur je ons eens een kort mailtje met jouw absolute favoriete voorleesboeken per klas? Er zijn ook veel scholen die investeren in goede boeken over seksuele vorming en genderidentiteit in brede zin, en in de meer psychologische boeken voor kinderen over zelfbeeld, zelfvertrouwen, faalangst e.d. Ben je enthousiast over een bepaald boek en raad je dat al je collega’s aan? Geef ons de titel en auteur door, en schrijf erbij voor welke klas je het geschikt vindt.

Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 2 periode taal over spelling en vogels. Taalperiode waarin een verhaal over de boswachter leidraad is. Verschillende vogels worden gekoppeld aan spellingcategorieën. Een voorbeeld over hoe je leer- en oefenstof kunt koppelen aan een thema dat de kinderen kunnen beleven en waar ze zich mee kunnen verbinden.
- Voor klas 5 een ‘ouwe’ en een ‘nieuwe’… Klas 5 boomgedicht voor in de taalles, leuk voor in de herfst. Maak een gedicht in de vorm van een boom: 1-2-3-3-2-1-1-1. Klas 5 periode economische aardrijkskunde filmpjes ter inspiratie. Verzameling met 12 linkjes voor filmpjes ter inspiratie, over distributie, chocola, thee en katoen. Gebruik je ze voor jezelf om te bekijken en na te vertellen, of laat je ze in de klas zien met beamer of digibord?
- kleuters: Ouderavond over leervoorwaarden. Zeer uitgebreide voorbereiding voor de jaarlijkse ouderavond over leerrijpheid en leervoorwaarden. Thema's: basisvaardigheden leerrijpheid, procedure, visie, kenmerken, leervoorwaardenonderzoek, ondersteuning thuis, valkuilen, criteria 3e kleuterjaar, leerrijpheid gezien vanuit denken/voelen/willen.

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: alvast een prachtig lang Driekoningenverhaal van Selma Lagerlöf ‘De bron der wijzen’. Qua tekst een heel klein beetje gemoderniseerd waar dat echt nodig was. Wat is jouw lievelingsverhaal om te vertellen? We horen het graag!

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden