Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Een goed nieuw jaar gewenst!
Ik wens je een jaar toe van balans zoeken en vinden, met veel rust en ruimte om samen met je team te blijven reflecteren over de vraag: wat vragen de kinderen nu van ons? Zit dat in competenties en vaardigheden, in eigenheid en autonomie, in de relatie onderling, met de leerkracht en de school als gemeenschap? Hoe geven we dat vandaag de dag vorm, en hoe hou je zulke prachtige principes overeind bij onderwijs - op - afstand?  Hoe zorgen we er samen voor dat je als leerkracht in de veelheid der dingen gezond blijft, in je energie, je kracht, je positiviteit? Dat we allemaal zelf en samen een stukje beter in balans mogen komen en blijven in 2022!
 
Levendig kunstzinnig onderwijs , als het moet… ook op afstand
In België en Nederland waren de basisscholen al een week voor de kerstvakantie dicht. Hoe dat verder gaat, zullen we komende tijd wel merken… Mogen de scholen open of toch weer niet? We hopen er maar het beste van. Mochten de scholen opnieuw sluiten of klassen in quarantaine gaan, dan zijn we weer aangewezen op onze vindingrijkheid voor het vormgeven van onderwijs - op  - afstand. Gelukkig hebben we daarmee inmiddels de nodige ervaring opgedaan en hoeft een eventuele volgende keer wellicht minder stress op te leveren, voor zowel kinderen, ouders als leerkrachten.
Als ik me afvraag wat mij het meest zinvolle lijkt, om op dit moment met elkaar te delen via het platform van Veel Goeds, dan zit hem dat vooral in de kunstzinnige hoek. Hoe heb jij jouw onderwijs - op - afstand levend gehouden? Wat voor praktische kunstzinnige opdrachten heb je de kinderen gegeven? Heel fijn als je die uploadt of naar ons mailt, om ons onderwijs ook op afstand levendig te houden en je collega's ook het komende jaar daadkrachtig te ondersteunen!
Een prachtig voorbeeld dat ik onlangs op Veel Goeds mocht plaatsen, vind je hieronder bij onze mooiste aanwinsten: een schoolbreed kunstproject ‘de vloot van Vaya’. Een creatief doch eenvoudig project voor alle klassen om een terugkomst naar de school met elkaar te vieren en betekenis te geven aan de ervaringen die buiten de school zijn opgedaan.
 
Stuur jij ook wat in?
Wat blijft het fijn om de site gestaag te zien groeien. Ik ben zelf vaak druk met de administratieve regeldingen en kom minder aan uploaden toe dan ik eigenlijk zou willen. Maar gelukkig stromen er nog steeds verrassingen uit het veld mijn mailbox binnen! En zo hoort het ook, op een uitwisselingsplatform: we zijn immers geen winkel maar een ruilbeurs. Doe jij ook mee; deel je ook iets waar jij enthousiast over bent? Als alle huidige 1700 leden slecht 1 document zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen! Meteen iets goeds uploaden? Dat kan op de pagina ‘iets goeds delen’. Klik hier. Heb je geen tijd om te redigeren en te uploaden? Begrijpelijk! Stuur ons dan de ongecensureerde versie van je werk per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dat gaat sneller. Als je veel documenten wilt insturen, doe dat dan via WeTransfer. Of kopieer een greep uit je digitale collectie op een USB-stick en stuur die naar ons op, met je retouradres erbij. (Veel Goeds, Reigerstraat 41, 1223PB, Hilversum) Of vraag je stagiaire wat van je papieren werk in te scannen en naar ons op te sturen. Natuurlijk anonimiseren en redigeren wij alle documenten voordat we ze plaatsen. Alvast bedankt, namens heel veel collega’s!

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

- Ja, er moeten nog steeds soms klassen in quarantaine. En soms moet je als leerkracht zowel voor de klas staan als thuisonderwijs verzorgen… eh… hoe dan? Door elkaar uit de brand te helpen en je werk te delen! Lessen/filmpjes/creatieve opdrachten voor het thuisonderwijs die anoniem zijn, zodat ze met allerlei collega’s gedeeld kunnen worden: deel ze op Veel Goeds; dat scheelt weer heel veel voorbereidingstijd!

- Periode voorbereidingen klas 3 t/m 6. Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds: klas 3 rekenperiodes, geld, granen/boerderij, ambachten,  klas 4 aardrijkskunde, klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode, klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode. Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!

- Uitgewerkte ideeën voor de handwerkles. Voor de meeste klassen zijn er al allerlei lesideeën voor de handwerkles gedigitaliseerd en op Veel Goeds geplaatst. Fijn om te zien dat ze veel gedownload worden! En ook superleuk dat er varianten voor onderwijs- op -afstand bij komen. Maar we weten dat er nog veel meer moois gemaakt wordt op de scholen. Heb jij nog nieuwe brei ideeën voor klas 1, haak ideeën voor klas 2, handwerk ideeën voor klas 3, borduur ideeën voor klas 4? En wat maken de 5e  en 6e klassers eigenlijk allemaal? Wie helpt de vele handwerkcollega's aan vakinhoudelijke inspiratie? Graag werkbeschrijvingen met een foto. Of - als je hier geen tijd voor hebt – een eenvoudige foto-collectie met alle werkstukken van 1 schooljaar geeft ook veel nieuwe ideeën!

Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 2 (en alle andere klassen): schoolbreed kunstproject ‘de vloot van Vaya’.  Een kunstproject voor alle klassen om een terugkomst naar de school met elkaar te vieren en betekenis te geven aan de ervaringen die buiten de school zijn opgedaan. De metafoor van de terugkerende schepen biedt de kinderen de mogelijkheid zich op speelse en kunstzinnige wijze (opnieuw) te verbinden met de school, de leerkrachten en de klasgenoten. ‘De vloot van Vaya’ is ontwikkeld voor de heropening van de basisscholen na de sluiting door het coronavirus. Maar het project kan ook worden uitgevoerd na een vakantie of bij de opening van een nieuwe school. Het project kan schoolbreed worden gedaan maar ook met een enkele klas. Ieder kind maakt thuis of op school een eigen scheepje. In dit document vind je uitleg en foto's, verhaal, filmpjes, linkjes, lesideeën (zeekaart, zingen, hoorspel, koken, knopen en steken, tekenen, technische omschrijving van het schip, logboek, schatten verzamelen en oogsten), lesbrief aan ouders en pedagogische uitgangspunten. Zeer geschikt voor onderwijs - op - afstand!
- klas 5: link naar YouTube filmpje: ritmische oefening voor op de tafels. Leuk om eigen variaties bij te verzinnen!
- kleuters: ochtendspel Driekoningen. Een kort ochtendspel met 4 liedjes (met links) en het verhaal van de drie koningen op zoek naar de stal.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: winterknutsel voor de kleuters, een sneeuwvlok weven met ijsstokjes. Een duidelijke beschrijving van 2 bladzijdes met foto's. Benodigdheden: ijsstokjes, lijm of ijzerdraad, witte wol. Speciaal gemaakt voor onderwijs - op - afstand.
 
Ter inspiratie: het vrijeschoolkompas
Op Veel Goeds vind je praktisch toepasbare lesvoorbereidingen, maar geen achtergronden. Dat wil niet zeggen dat we die niet heel belangrijk vinden! Op de website van de Nederlandse Vereniging van vrijescholen https://www.vrijescholen.nl/, is iets nieuws in wording: het vrijeschoolkompas. Waarom werken wij op de vrijescholen zoals we werken en hoe vertaal je de kernbegrippen van onze uitgangspunten naar de praktijk? Veel (startende) leraren en ouders komen deze vragen tegen. Een actueel document dat leraren helpt om eigen antwoorden te formuleren op deze vragen ontbrak nog. Omdat het zonde zou zijn als waardevolle delen van de visie verloren zouden gaan of als gewoontes voortgezet worden zonder dat mensen nog weten waarom, is dit pedagogisch-didactisch kompas in het leven geroepen. Het kompas is opgebouwd aan de hand van acht uitgangspunten: menskunde, leeftijdsfase, curriculum, pedagogisch-didactisch handelen, autonomie van de leraar, verbondenheid, spirituele oriëntatie en vitaliteit. Het beschrijft hierin een eigentijdse onderwijsvisie van vrijeschoolonderwijs en geeft handreikingen voor een pedagogisch-didactische aanpak die daaruit voortkomt. Dit is in ‘gewone taal’ gedaan, vanuit de antroposofische bron en aansluitend bij modern, voor vrijescholen relevant onderzoek over leren en onderwijzen. Daarbij is steeds geprobeerd de intenties voor de leerling en de leraar te benoemen, die uit de uitgangspunten en aanpakken spreken. Hopelijk nodigt het kompas leerkrachten uit om ieder voor zich of als team deze intenties en uitgangspunten als fundament gebruiken om zelf vorm te geven aan eigentijds vrijeschoolonderwijs.
 
Voor de contactpersonen van scholen
Het nieuwe jaarbegin is altijd een goed moment om even te controleren of het leerlingaantal op Veel Goeds nog actueel is. Fijn als je dit tenminste één keer per jaar wilt doen. Hoe doe je dat? Je logt in als contactpersoon op  www.veelgoeds.org. Je gebruikersnaam is het e-mailadres dat bij ons bekend is. Je wachtwoord weet je zelf of vraag je gemakkelijk even opnieuw aan. Als je als contactpersoon ingelogd bent, vind je rechtsboven een knop met 'mijn gegevens', of 'mijn veel goeds'. Daaronder zie je de tabbladen waar je e.e.a. kunt wijzigen. Bij 'mijn gegevens' staat het leerlingaantal. Je kunt daarbij uitgaan van de jaartelling in oktober, of het actuele leerlingaantal noteren; wat jou het beste uitkomt.

Overigens moet Veel Goeds vanaf vandaag weer btw heffen. Omdat we de prijzen niet wilden veranderen, is de 21% btw nu in de prijs opgenomen. Door afrondingsverschillen betaalt een school nu ineens € 0,99 per leerling per jaar, in plaats van € 1,-. In de praktijk zul je daar niets van merken.
 
Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden