Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

 

100 jaar Waldorf… en al bijna 6 jaar Veel Goeds!

Dit jaar bestaat de vrijeschool 100 jaar! Reden genoeg voor een feestje op alle scholen. En ook in het klein valt er iets te vieren: komende zomer bestaat Veel Goeds van de vrijeschool al weer 6 jaar! Zeven jaar geleden zat ik midden in een burn-out en kreeg ik in een slapeloze nacht een wild idee: een uitwisselingsplatform voor vrijeschoolleerkrachten bouwen, met snel toepasbaar lesmateriaal voor de verschillende klassen! Wat was het een avontuur om het daadwerkelijk geboren te laten worden, dankzij de financiële steun van de Iona-stichting en de Stichting voor Rudolf Steiner pedagogie en de creatieve geest van onze webdeveloper Sietse Brouwer. De reacties waren hartverwarmend:

Wat een prachtig initiatief! Daar is behoefte aan! Dat is verbinden!!! Wat een enthousiasme spat eraf, en dat in een dergelijk professionele kadering: goed gerubriceerd, overzichtelijk, volledig, gedegen. Een enorm heldere opbouw en gebruiksvriendelijkheid. Indrukwekkend! Echt iets om vaak te gebruiken. Teveel ideeën bleven voorheen teveel in slechts klein verband bekend. Dit nieuwe systeem verruimt de keuze, voor oude rotten, zeker voor beginners. Je voorkomt het probleem van afstand. Alles is beschikbaar. Parels gaan straks van hand tot hand. Niemand kan iets tot zijn persoonlijke eigendom rekenen. Kijk ernaar, geniet, en geef door. Dat wordt nog eens een mooie wereld.

Ik ben zo trots om te zien wat er in al die jaren daaruit ontstaan is! En nog steeds verder groeit; soms langzaam, soms snel, samen met alle hulp van stagiaires, gratis proefleden en vrijwilligers. De schappen werden steeds meer gevuld met grote en kleine documenten, traditioneel en zeer vernieuwend, allerlei verrassende lesmateriaal dat door gebruikers werd gedeeld, geüpload en ingestuurd. We hebben nu al ruim 2000 documenten aan boord! Het is nog steeds een grote vreugde om lesmateriaal toe te voegen en vervolgens te zien hoeveel het bekeken en gebruikt wordt.

Gaandeweg is het aanvankelijke plan wat vereenvoudigd; in het begin wilden we ook voor de vrijeschool bovenbouw verzamelen, maar dat bleek wat teveel van het goede en ook al elders als idee uitgewerkt. Ook hoefden we niet bezig te gaan met het presenteren van bladmuziek, want hoe verbazingwekkend was het, dat precies gelijktijdig met mijn initiatief collega Matthijs Overmars zijn geweldige en geestverwante www.vrijeschoolliederen.nl aan het opzetten was! Wat er al gauw nieuw bijkwam was de ‘kastplank’ voor de antroposofische kinderopvang, die trouwens nog goed gevuld kan worden. En de etalage, het prikbord en de nieuwsbrief. Aan de achterkant van de website kregen wij meer inzicht in het downloaden, werden de soorten lidmaatschappen duidelijker en konden we de plaatsingsdata toevoegen bij de documenten. In het laatste jaar kon ik 1 dag in de week werken voor veel Goeds, betaald conform het leerkrachtensalaris. Een investering in de stabiliteit van de website!

Wat ik ook geweldig vond: We hebben in de afgelopen 6 jaar maar liefst 4 keer onze prijzen kunnen verlagen dankzij het groeiende aantal gebruikers. Ontzettend fijn om het vertrouwen zó tastbaar te mogen ervaren en om te kunnen zetten naar goed nieuws voor allen. Grote dank ook aan de scholen die ons vanaf het eerste uur hebben ondersteund, met De Zevenster uit Uden als eerste deelnemer! Inmiddels zijn er meer dan 30 scholen lid, uit Nederland en Vlaanderen. We willen ons in de toekomst vooral blijven richten op de schoollidmaatschappen, omdat dit in vergelijking met de individuele en studentenlidmaatschappen veel minder administratieve rompslomp met zich meebrengt en er dan dus meer tijd overblijft voor wat we het allerliefste doen: lesmateriaal redigeren en delen! Heel fijn als je deze nieuwsbrief dan ook doorstuurt naar je collega’s van andere scholen, want…

 

Jubileumactie: scholen stappen nu in voor de halve prijs!

Om dit te vieren wil ik scholen het komende jaar de gelegenheid bieden in te stappen voor de halve prijs: d.w.z. per leerling maar € 0,50 inclusief btw. Een gemiddelde school met 200 leerlingen betaalt dit jaar dus maar € 100,-! Als je na dat jaar je lidmaatschap voort wilt zetten, betaal je dan wel het normale tarief. Maar ik hoop natuurlijk dat er zoveel scholen instappen, dat ik de prijs opnieuw blijvend kan verlagen! Dat kan als er 25 scholen bij komen. Doen jullie ook mee? Wil je gebruik maken van deze actie, schrijf je dan niet in via de website, maar meld je aan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze actie loopt tot en met 24-3-2020.

 

Gezocht: nieuwe webmaster!

We bruisen van de ideeën voor de verdere ontwikkeling van Veel Goeds. Daarbij is een goede webmaster natuurlijk onontbeerlijk! Helaas heeft de bouwer van deze prachtige site het momenteel te druk om alles goed bij te houden, dus ben ik op zoek naar een waardige opvolger: een webdeveloper met kennis en ervaring met frontend en backend, HTML, CSS, Javascript, PHP en MySQL. Veelgoeds.org is geen WordPress site, maar een best uitdagend maatwerk-systeem. Ben jij of ken jij iemand die dit beheerst, affiniteit heeft met het vrijeschoolonderwijs én bereid is om geen vol commercieel tarief te hanteren voor Veel Goeds, dan hoor ik heel graag van je! Graag jouw tip naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

En dan nog dit…

Afgelopen maandag stond ik voor de klas in Utrecht, toen we de opdracht kregen om de kinderen op school te houden en de deuren op slot te draaien, uit veiligheidsoverwegingen i.v.m. de mogelijke terreurdreiging. Een indrukwekkende ervaring, die bij mij de vraag oproept wat wij als vrijeschoolleerkrachten nog meer kunnen doen om – op onze nog steeds overwegend witte scholen – bij te dragen aan een inclusieve, respectvolle en vreedzame samenleving. Ik wil de collega’s die zich hierin verdiept hebben van harte uitnodigen om ook van dit platform gebruik te maken om ideeën en multicultureel lesmateriaal te delen. Er is zoveel mogelijk, ook op onze prachtige vrijescholen!

 

Iets goeds delen

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website. Twijfel je nog en vraag je je kritisch af: wie zit hier nou op te wachten? Stel die vraag dan ook eens aan jezelf. Zou jij het leuk vinden om hier te vinden wat je nu wilt delen? En denk eens aan de beginnend leerkracht, aan de oude rot die wel wat nieuwe inspiratie kan gebruiken, de bijna-overspannen collega en aan die meester of juf die in de loop der tijd van vak of leeftijdsfase verandert en dus opnieuw aan het sprokkelen moet. Er zijn vast velen blij met jouw werk, nu en in de toekomst. Dus delen maar!

 

Een greep uit het prikbord

Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

– Lesmateriaal voor de KINDEROPVANG en PEUTERGROEPEN: spelletjes, versjes, liedjes, kringspelen, voor lente en zomer. Maar ook voor de rest van het jaar is alle materiaal zeer welkom! Wie helpt er mee om ook voor de kinderopvang en peutergroepen een stevige basis te bouwen?

– Bij enkele euritmisten begint het al te kriebelen. Wie durft? En deelt zijn/haar teksten, vormen, oefeningen, gebaren voor in de EURITMIE lessen. Hier op Veel Goeds blijkt steeds weer: als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer. Leuk als ook de euritmisten het platform gaan veroveren!

– Graag zouden we nog veel meer FILMPJES plaatsen, die kort & bondig en heel inspirerend zijn! Geef je ons jouw favoriete YouTube filmpjes door, zodat wij ze door kunnen geven aan je collega’s?

 

 

Overzicht van het lesmateriaal

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

Onze mooiste aanwinsten

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

– klas 6 periode weer en klimaat: een ansichtkaart over je ecologische voetafdruk.

“Nieuw: minder kan! Ansichtkaart met duidelijke infographic over de ecologische voetafdruk en de impact op het milieu van de gemiddelde Nederlander, én een lijstje waarop je je goede voornemens kunt aankruisen. Fris, bewustmakend en praktisch, bijvoorbeeld om uit te laten delen bij een actie voor het klimaat.”

– klas 1 Engels voorlezen.

“ Verzameling van fairytales, repeating stories, short stories, long stories and plays, om voor te lezen. Leuk is om het verhaal eerst een keer helemaal in het Engels voor te lezen en tegelijkertijd enigszins uit te spelen. Dan de kinderen te laten vertellen wat ze ervan begrepen hebben en vervolgens nog een keer voorlezen met per zin de Nederlandse vertaling erbij. Dit lijkt lastig voor de jonge kinderen maar het vertrouwen in hun eigen kunnen groeit enorm, zodra ze doorkrijgen dat ze er weldegelijk iets van verstaan, zeker als de leerkracht het met veel humor en overtuigingskracht probeert uit te beelden… Ook is er voor elke klas “information on British life to tell the children”, met daarin wat culturele achtergronden die leuk zijn om tussendoor aan de kinderen te vertellen. Daarmee geef je ze ook een beeld van het typische van Engeland/Verenigd Koninkrijk mee.”

- Kleuters Pinksteren verhaal Robin Roodborst.

“Herhalend verhaal om te vertellen in de Pinkstertijd”

 

In onze etalage

 

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: klas 6 Duits eindopdracht gedichten. Zelfstandig werken aan een vertaling en kunstzinnige uitwerking van een moeilijk of makkelijk gedicht of spreuk. Met 11 gedichten en 21 spreuken.

 

Direct inloggen

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

Over deze nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!

Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden