Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Verbinden, verbinden, verbinden…

Ben je ook zo geïnspireerd door de 100-jaarsvieringen her en der, groot en klein?

Op het You Tube filmpje van de happening in Berlijn – love the world – sprak de Duitse Bund der freien Waldorfschulen over hun kernpunten van het vrijeschoolonderwijs van de toekomst. Ik werd vooral geraakt door het tweede punt: vrijheid van onderwijs.

Naar blijkt kiest 90% van de vrijeschoolouders voor een leerplan dat slechts een raamwerk biedt. Wat een geweldig vertrouwen spreekt hieruit! Leerkrachten werken niet als slaafse uitvoerders van een vaststaand curriculum, maar worden in staat gesteld om ter plekke te reageren op de behoeften en talenten van de kinderen in hun klas. De taak van de leerkracht is om echt op het kind in te gaan, zowel op de groep als ook individueel, en in te spelen op wat er aanwezig is. Zodat er zich een waarachtig opvoedkundig proces ontvouwt, dat de best mogelijke ondersteuning biedt aan wat er zich spontaan voordoet in de klas.

Dit klinkt voor mij naar levende opvoedkunst! Ik hoop met Veel Goeds hieraan bij te dragen, door heel veel inspiratie aan elkaar door te geven, uit de verstarring van dogmatiek te blijven en samen in beweging te blijven, voor de kinderen van nu. Zodat we over 100 jaar nog een keer zo’n hoopgevend en blij feest kunnen vieren met elkaar!

 

Jubileum kortingsactie: scholen stappen nu in voor de halve prijs!

Om mee te vieren bied ik scholen dit jaar de gelegenheid om in te stappen voor de halve prijs: d.w.z. per leerling maar € 0,50 inclusief btw. Een gemiddelde school met 200 leerlingen betaalt dit jaar dus maar € 100,-! Als je na dat jaar je lidmaatschap voort wilt zetten, betaal je dan wel het normale tarief. Maar ik hoop natuurlijk dat er zoveel scholen instappen, dat ik de prijs opnieuw blijvend kan verlagen! Doen jullie ook mee? Wil je gebruik maken van deze actie, schrijf je dan niet in via de website, maar meld je aan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze actie loopt tot en met 24-3-2020.

 

Iets goeds delen

Hoera! Heel veel scholen hebben de sprong gewaagd en zijn onlangs als school lid geworden van Veel Goeds. Hartelijk welkom allemaal! Hier wat achtergrondinfo voor de nieuwelingen: het principe van dit platform is geven & ontvangen.. Dat wil zeggen: ik regel de kast, en jullie zelf delen de inhoud! Als alle huidige 900 leden slecht 2 documenten zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen; hoe gaaf is dat! Het redigeren en uploaden van lesmateriaal is een bezigheid waar ik zelf altijd blij van word; niet alleen maak je iets moois, maar ook geeft het het weldadige gevoel van het uit de brand kunnen helpen van een naaste collega, maar dan vermenigvuldigd met de factor oneindig! Doe je ook mee?

Of weet je niet wat je kunt delen? Deel je talent! Ben jij die leerkracht met de mooiste bordtekeningen van de school? Deel dan eens een jaar lang jouw bordtekeningen, of vraag de stagiaire om ze even te fotograferen en uploaden. Of ben jij de meester van de mooie verhalen? De juf met de beeldende handwerk instructies? Of de strakke planner, de sova-leerkracht, de getuigschriftenschrijver, de tekenaar, de dyslexiespecialist. Iedere leerkracht vertegenwoordigt wel een bepaalde kwaliteit. Weet je niet waar jij voor staat, kunnen je collega’s dat vast vertellen! Of misschien heb je onlangs wel een leuke cursus gevolgd waar je iets van hebt meegenomen dat direct toepasbaar is.

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website.

 

Een greep uit het prikbord

Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds:

– klas 3 alle reken- en taalperiodes, granen/boerderij, ambachten

– klas 4 aardrijkskunde, geschiedenis

– klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode

– klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode.

Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!

 

Dringend gezocht: nieuwe webmaster(s)! Wie geeft de gouden tip?

We bruisen van de ideeën voor de verdere ontwikkeling van Veel Goeds. Daarbij is een goede webmaster natuurlijk onontbeerlijk! Helaas heeft de bouwer van deze prachtige site het momenteel te druk om alles goed bij te houden, dus ben ik hard op zoek naar een waardige opvolger: een meerkoppig team van webdevelopers, die houden van programmeren én creatief vormgeven, met kennis en ervaring met frontend en backend, HTML, CSS, Javascript, PHP en MySQL. Veelgoeds.org is geen WordPress site, maar een best uitdagend maatwerk-systeem, dat herbouwd zal moeten worden. Ben jij of ken jij iemand die dit beheerst en affiniteit heeft met het vrijeschoolonderwijs, dan hoor ik heel graag van je! Graag jouw tip naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Overzicht van het lesmateriaal

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

Onze mooiste aanwinsten

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

– Teugjes Poëzie “Toneelstuk voor klas 4 gebaseerd op het gelijknamige verhaal uit het boek Noorse Mythen van Kevin Crossley. Een moderne, ingetogen en fijnzinnige versie van het verhaal over Kwasirs bloed. Geschikt voor 25-30 spelers. Inclusief 3 liedjes.”

– Muts breien in klas 3 “Duidelijke werkbeschrijving van een tweekleurige muts, met foto's en een raster voor de hoeveelheid steken.”

–Peuters nazomerversje Vrouwtje Appelwang“Over hoe het appeltje van de boom viel.”

 

In onze etalage

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: Maak ook eens … een lapbook! Bijvoorbeeld in de periode economische aardrijkskunde in klas 5.

Een lapbook is een eenvoudig kartonnen mapje of grote uitklapbare poster met een verzameling van mini-boekjes, klepjes en ander gevouwen materiaal waarin ruimte is voor tekeningen, lijstjes, verhalen, gedichten, chronologische info, diagrammen, … Een lapbook is een fantastische manier om te werken aan inhoud, maar ook aan vaardigheden zoals onderzoeken, plannen, structureren, presenteren, evalueren,... Terwijl bedacht wordt op welke manier informatie vorm kan krijgen in een lapbook, wordt de leerstof gestructureerd en verwerkt. Bijv. als je een lapbook maakt over het jaar en zijn jaargetijden, kun je op zoek gaan naar een vouwsel dat zich leent voor 4 items. In een lapbook wordt gewerkt met kleuren, met beelden en met woorden. Zo worden de beide hersenhelften aangesproken wat het leren alleen maar bevordert. En niet te vergeten... lapbooks maken is gewoon ook leuk! En wat leuk is, onthoud je beter.

Laat de kinderen hun lapbook in kleine groepjes presenteren en vertellen wat er allemaal te zien is. Zie ook: flapvormen voor lapbook bij vakles - knutselen!

 

Direct inloggen

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

Over deze nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!

Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden