Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Een goed nieuw jaar gewenst!
Ik wens je een jaar toe van balans zoeken en vinden, met veel rust en ruimte om samen met je team te blijven reflecteren over de vraag: wat vragen de kinderen nu van ons? Zit dat in competenties en vaardigheden, in eigenheid en autonomie, in de relatie onderling, met de leerkracht en de school als gemeenschap? Hoe geven we dat vandaag de dag vorm, en hoe hou je zulke prachtige principes overeind bij onderwijs - op - afstand?  Hoe zorgen we er samen voor dat je als leerkracht in de veelheid der dingen gezond blijft, in je energie, je kracht, je positiviteit? Dat we allemaal zelf en samen een stukje beter in balans mogen komen en blijven in 2022!
 
Levendig kunstzinnig onderwijs , als het moet… ook op afstand
In België en Nederland waren de basisscholen al een week voor de kerstvakantie dicht. Hoe dat verder gaat, zullen we komende tijd wel merken… Mogen de scholen open of toch weer niet? We hopen er maar het beste van. Mochten de scholen opnieuw sluiten of klassen in quarantaine gaan, dan zijn we weer aangewezen op onze vindingrijkheid voor het vormgeven van onderwijs - op  - afstand. Gelukkig hebben we daarmee inmiddels de nodige ervaring opgedaan en hoeft een eventuele volgende keer wellicht minder stress op te leveren, voor zowel kinderen, ouders als leerkrachten.
Als ik me afvraag wat mij het meest zinvolle lijkt, om op dit moment met elkaar te delen via het platform van Veel Goeds, dan zit hem dat vooral in de kunstzinnige hoek. Hoe heb jij jouw onderwijs - op - afstand levend gehouden? Wat voor praktische kunstzinnige opdrachten heb je de kinderen gegeven? Heel fijn als je die uploadt of naar ons mailt, om ons onderwijs ook op afstand levendig te houden en je collega's ook het komende jaar daadkrachtig te ondersteunen!
Een prachtig voorbeeld dat ik onlangs op Veel Goeds mocht plaatsen, vind je hieronder bij onze mooiste aanwinsten: een schoolbreed kunstproject ‘de vloot van Vaya’. Een creatief doch eenvoudig project voor alle klassen om een terugkomst naar de school met elkaar te vieren en betekenis te geven aan de ervaringen die buiten de school zijn opgedaan.
 
Stuur jij ook wat in?
Wat blijft het fijn om de site gestaag te zien groeien. Ik ben zelf vaak druk met de administratieve regeldingen en kom minder aan uploaden toe dan ik eigenlijk zou willen. Maar gelukkig stromen er nog steeds verrassingen uit het veld mijn mailbox binnen! En zo hoort het ook, op een uitwisselingsplatform: we zijn immers geen winkel maar een ruilbeurs. Doe jij ook mee; deel je ook iets waar jij enthousiast over bent? Als alle huidige 1700 leden slecht 1 document zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen! Meteen iets goeds uploaden? Dat kan op de pagina ‘iets goeds delen’. Klik hier. Heb je geen tijd om te redigeren en te uploaden? Begrijpelijk! Stuur ons dan de ongecensureerde versie van je werk per mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Dat gaat sneller. Als je veel documenten wilt insturen, doe dat dan via WeTransfer. Of kopieer een greep uit je digitale collectie op een USB-stick en stuur die naar ons op, met je retouradres erbij. (Veel Goeds, Reigerstraat 41, 1223PB, Hilversum) Of vraag je stagiaire wat van je papieren werk in te scannen en naar ons op te sturen. Natuurlijk anonimiseren en redigeren wij alle documenten voordat we ze plaatsen. Alvast bedankt, namens heel veel collega’s!

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

- Ja, er moeten nog steeds soms klassen in quarantaine. En soms moet je als leerkracht zowel voor de klas staan als thuisonderwijs verzorgen… eh… hoe dan? Door elkaar uit de brand te helpen en je werk te delen! Lessen/filmpjes/creatieve opdrachten voor het thuisonderwijs die anoniem zijn, zodat ze met allerlei collega’s gedeeld kunnen worden: deel ze op Veel Goeds; dat scheelt weer heel veel voorbereidingstijd!

- Periode voorbereidingen klas 3 t/m 6. Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds: klas 3 rekenperiodes, geld, granen/boerderij, ambachten,  klas 4 aardrijkskunde, klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode, klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode. Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!

- Uitgewerkte ideeën voor de handwerkles. Voor de meeste klassen zijn er al allerlei lesideeën voor de handwerkles gedigitaliseerd en op Veel Goeds geplaatst. Fijn om te zien dat ze veel gedownload worden! En ook superleuk dat er varianten voor onderwijs- op -afstand bij komen. Maar we weten dat er nog veel meer moois gemaakt wordt op de scholen. Heb jij nog nieuwe brei ideeën voor klas 1, haak ideeën voor klas 2, handwerk ideeën voor klas 3, borduur ideeën voor klas 4? En wat maken de 5e  en 6e klassers eigenlijk allemaal? Wie helpt de vele handwerkcollega's aan vakinhoudelijke inspiratie? Graag werkbeschrijvingen met een foto. Of - als je hier geen tijd voor hebt – een eenvoudige foto-collectie met alle werkstukken van 1 schooljaar geeft ook veel nieuwe ideeën!

Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 2 (en alle andere klassen): schoolbreed kunstproject ‘de vloot van Vaya’.  Een kunstproject voor alle klassen om een terugkomst naar de school met elkaar te vieren en betekenis te geven aan de ervaringen die buiten de school zijn opgedaan. De metafoor van de terugkerende schepen biedt de kinderen de mogelijkheid zich op speelse en kunstzinnige wijze (opnieuw) te verbinden met de school, de leerkrachten en de klasgenoten. ‘De vloot van Vaya’ is ontwikkeld voor de heropening van de basisscholen na de sluiting door het coronavirus. Maar het project kan ook worden uitgevoerd na een vakantie of bij de opening van een nieuwe school. Het project kan schoolbreed worden gedaan maar ook met een enkele klas. Ieder kind maakt thuis of op school een eigen scheepje. In dit document vind je uitleg en foto's, verhaal, filmpjes, linkjes, lesideeën (zeekaart, zingen, hoorspel, koken, knopen en steken, tekenen, technische omschrijving van het schip, logboek, schatten verzamelen en oogsten), lesbrief aan ouders en pedagogische uitgangspunten. Zeer geschikt voor onderwijs - op - afstand!
- klas 5: link naar YouTube filmpje: ritmische oefening voor op de tafels. Leuk om eigen variaties bij te verzinnen!
- kleuters: ochtendspel Driekoningen. Een kort ochtendspel met 4 liedjes (met links) en het verhaal van de drie koningen op zoek naar de stal.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: winterknutsel voor de kleuters, een sneeuwvlok weven met ijsstokjes. Een duidelijke beschrijving van 2 bladzijdes met foto's. Benodigdheden: ijsstokjes, lijm of ijzerdraad, witte wol. Speciaal gemaakt voor onderwijs - op - afstand.
 
Ter inspiratie: het vrijeschoolkompas
Op Veel Goeds vind je praktisch toepasbare lesvoorbereidingen, maar geen achtergronden. Dat wil niet zeggen dat we die niet heel belangrijk vinden! Op de website van de Nederlandse Vereniging van vrijescholen https://www.vrijescholen.nl/, is iets nieuws in wording: het vrijeschoolkompas. Waarom werken wij op de vrijescholen zoals we werken en hoe vertaal je de kernbegrippen van onze uitgangspunten naar de praktijk? Veel (startende) leraren en ouders komen deze vragen tegen. Een actueel document dat leraren helpt om eigen antwoorden te formuleren op deze vragen ontbrak nog. Omdat het zonde zou zijn als waardevolle delen van de visie verloren zouden gaan of als gewoontes voortgezet worden zonder dat mensen nog weten waarom, is dit pedagogisch-didactisch kompas in het leven geroepen. Het kompas is opgebouwd aan de hand van acht uitgangspunten: menskunde, leeftijdsfase, curriculum, pedagogisch-didactisch handelen, autonomie van de leraar, verbondenheid, spirituele oriëntatie en vitaliteit. Het beschrijft hierin een eigentijdse onderwijsvisie van vrijeschoolonderwijs en geeft handreikingen voor een pedagogisch-didactische aanpak die daaruit voortkomt. Dit is in ‘gewone taal’ gedaan, vanuit de antroposofische bron en aansluitend bij modern, voor vrijescholen relevant onderzoek over leren en onderwijzen. Daarbij is steeds geprobeerd de intenties voor de leerling en de leraar te benoemen, die uit de uitgangspunten en aanpakken spreken. Hopelijk nodigt het kompas leerkrachten uit om ieder voor zich of als team deze intenties en uitgangspunten als fundament gebruiken om zelf vorm te geven aan eigentijds vrijeschoolonderwijs.
 
Voor de contactpersonen van scholen
Het nieuwe jaarbegin is altijd een goed moment om even te controleren of het leerlingaantal op Veel Goeds nog actueel is. Fijn als je dit tenminste één keer per jaar wilt doen. Hoe doe je dat? Je logt in als contactpersoon op  www.veelgoeds.org. Je gebruikersnaam is het e-mailadres dat bij ons bekend is. Je wachtwoord weet je zelf of vraag je gemakkelijk even opnieuw aan. Als je als contactpersoon ingelogd bent, vind je rechtsboven een knop met 'mijn gegevens', of 'mijn veel goeds'. Daaronder zie je de tabbladen waar je e.e.a. kunt wijzigen. Bij 'mijn gegevens' staat het leerlingaantal. Je kunt daarbij uitgaan van de jaartelling in oktober, of het actuele leerlingaantal noteren; wat jou het beste uitkomt.

Overigens moet Veel Goeds vanaf vandaag weer btw heffen. Omdat we de prijzen niet wilden veranderen, is de 21% btw nu in de prijs opgenomen. Door afrondingsverschillen betaalt een school nu ineens € 0,99 per leerling per jaar, in plaats van € 1,-. In de praktijk zul je daar niets van merken.
 
Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Soms zit je er als leerkracht even zó doorheen dat je gezicht dermate boekdelen spreekt, dat je in de lerarenkamer van collega’s begripvolle blikken toegeworpen krijgt, zonder dat je ook maar iets hoeft uit te leggen, ken je dat? Kopjes thee worden jouw kant opgeschoven, vergezeld van schouderklopjes of opmonterende grapjes: “dan toch maar een carrièreswitch maken, naar iets met eh… dozen ofzo?”
 
Gelukkig duurt zo’n fase meestal niet eeuwig en komt er met de nodige rust ook weer een ingang voor ontroering en inspiratie. Zoals opperste concentratie op de gezichten van de kinderen bij een stormachtig Pinksterfeest, de zesdeklassers die zich o zo stoer voelen maar ondertussen.. Dan zucht je eens diep, laait je vlammetje weer op en kan je de schouders er weer onder zetten… Vooruit maar weer, de laatste sprint, de getuigschriftentijd, bring it on!
 
Ook inspirerende lessen van collega’s kunnen motiveren. Bij mij was het het prachtige persoonlijke stuk over buiten werken en spelen met peuters en kleuters, waar ik weer helemaal aan van ging. Heb je het al gelezen? Vernieuwend? Ja! Echt vrijeschools? Ja, ook! En zo ontstaan vanuit de waarneming van en verbinding met de kinderen zelf. Geweldig! Helemaal in de geest van deze Steinerquote:
 
“Het is van het grootste belang dat je voortdurend voor ogen hebt niets in de wordende mens te doden, maar hem zo op te voeden en les te geven dat hij levend blijft, dat hij niet uitdroogt en verstart.”    
 
Levendigheid: goed voor kinderen én voor leerkrachten en opvoeders. Ik wens ons allen een levendige zomer toe, na nog een paar gemakkelijk verlopende maanden op school. Bedenk maar dat het bij regen makkelijker achter de computer zit, dan bij een hittegolf… Houd zelf je grenzen en gezondheid in de gaten, en werk je niet te pletter aan de getuigschriften. We hebben immers behoorlijk uitdagende jaren achter de rug, en straks een beetje rustig de zomer inrollen, dat hebben we wel verdiend. Neem dus vooral een kijkje bij de voorbeelden van de getuigschriften die we hier al verzameld hebben! Waar vind je die? Bij iets-goeds-vinden: jouw klas / overig / getuigschrift. Er staat ook een leerzaam artikel bij over het schrijven van spreuken voor de getuigschriften. Over opwekkende en tot rust komende ritmen, voorbeelden bij de vier temperamenten en allerlei opmerkingen, die het overwegen waard zijn. Zie ook bijbehorende spreuken met typeringen kind.
Mocht je trots zijn op jouw eigen werk; mail je ons straks dan ook even een foto van jouw beelden of het document met de spreuken door? Erg fijn voor je collega’s van volgend jaar en de jaren daarna!
 
Iets goeds delen
Voor alle nieuwe leden en ingestapte scholen: hartelijk welkom allemaal! Het principe van dit uitwisselingsplatform is geven & ontvangen… Dat wil zeggen: ik regel de kast, en jullie zelf delen de inhoud! Als alle huidige 1500 leden slecht 1 document zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen; hoe gaaf is dat! Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt natuurlijk een document opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website. Twijfel je nog steeds? Probeer het eens uit en ontdek wat een goed gevoel het geeft om te delen! Ongeveer zo prettig als het uit de brand helpen van een naaste collega, vermenigvuldigd met de factor oneindig! Kun je downloaden, dan kan je ook uploaden! Twijfel je toch nog? Stuur ons dan je document op en schrijf al je twijfels erbij op!

Een greep uit het prikbord
Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:
- Getuigschriftentijd: alle spreuken en beelden zijn welkom, wij maken ze graag anoniem voor je!
- Ja, er moeten nog steeds soms klassen in quarantaine. En soms moet je als leerkracht zowel voor de klas staan als thuisonderwijs verzorgen… eh… hoe dan? Door elkaar uit de brand te helpen en je werk te delen! Lessen/filmpjes/creatieve opdrachten voor het thuisonderwijs die anoniem zijn, zodat ze met allerlei collega’s gedeeld kunnen worden: deel ze op Veel Goeds; dat scheelt weer heel veel voorbereidingstijd!
- Bewegingsonderwijs: BEWEGEN! Hoe delen we dat? Vrijeschoolonderwijs is natuurlijk bewegingsonderwijs bij uitstek! Vraag: Hoe geven we via dit digitale platform leuke vondsten qua bewegingsonderwijs aan elkaar door? Wie heeft er nog leuke filmpjes die geplaatst mogen worden? Of bijvoorbeeld een overzicht van bewegende oriëntatie oefeningen voor in de aardrijkskundeperiode?

Onze mooiste aanwinsten
Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- klas 4 sova gesprekskaartjes leren leren. Verzameling met kaartjes ( 15 voor klas 1, 15 voor klas 2, 35 voor klas 3 en 4 en 5 en 6) met vragen en stellingen als gespreksonderwerp over het thema 'leren leren'. Zo krijg je beschouwende gesprekjes over de executieve functies maar ook over omgaan met meerbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Geschikt als (twee-)wekelijks gesprekskaartje voor sovales of plusklas. Goed voor de zelfreflectie, het open gesprek en de wederzijdse herkenning: hé, ik ben dus niet de enige die dat zo ervaart!
- klas 3 knutselen bouwen met meetkundige figuren. Bouwen met meetkundige figuren, ieder op zijn eigen niveau. Vijf bladzijdes met voorbeelden en uitdagingen, voor heel wat bouwplezier. Nodig: cocktailprikkers, satéprikkers, rietjes, ongekookte spaghetti of wattenstaafjes. En als verbindingsmateriaal:  bijenwas, marshmallows, plakband, elastiekjes, buddies of (fimo) klei. Wat er op school of thuis maar voor handen is! Speciaal gemaakt voor onderwijs - op - afstand.
- peuters buiten werken en spelen. Buiten werken en spelen met peuters en kleuters; het gebeurt gelukkig steeds meer op de vrijeschool, maar hoe doe je dat? Door zelf als leerkracht zinvol bezig te zijn en door met bewustzijn de buitenruimte in te richten. Uitgebreide beschrijving van de ontwikkeling van een buitenklas, vol ideeën en waarnemingen. Ter inspiratie en om op voort te borduren, maar ook heel geschikt als startpunt om hier tijdens een studiedag met elkaar over van gedachten te wisselen. Deel jij ook jouw ervaringen hiermee? Graag!

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: kamertje verhuren! Dit leuke rekenspel is geschikt om de tafels van 1 t/m 6 te oefenen. (Bij de hogere klassen staat ook een variant met de tafels 1 t/m 12.) De klas werkt in tweetallen. Ieder tweetal heeft een blad nodig, twee dobbelstenen en 2 kleurpotloden. Eén kind werpt beide dobbelstenen: de ogen worden bij elkaar opgeteld en onthouden, bijvoorbeeld 5 + 6 = 11. Daarna gooit het kind nog een keer met één dobbelsteen: dat is de tafel, bijvoorbeeld 3. Het kind zegt de som hardop: 11 x 3 = 33. Het kind zoekt op het blad het getal 33. Dan mag het één muurtje kleuren. Dat is dus één zijkant van het hokje van 33. Geen muurtje meer over? Pech gehad, beurt voorbij. Als er al drie muurtjes staan, kleur je het vierde muurtje en vervolgens het hele kamertje. Dit is nu jouw kamertje. Dan is de andere speler aan de beurt. Wie heeft uiteindelijk de meeste kamertjes gehuurd?

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Aanmelden voor de nieuwsbrief kan via het inlogscherm op www.veelgoeds.org.
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Allereerst heel veel goeds gewenst voor het nieuwe jaar! Dat we het nieuwe jaar in alle openheid tegemoet mogen treden, in de sfeer van hoe hij het ooit zo mooi beschreef…
 
De overgave aan wat men goddelijke wijsheid in de gebeurtenissen noemt,
de zekerheid dat datgene wat komt, komen moet
en dat het op de een of andere wijze zijn goede werking zal hebben;
het oproepen van deze stemming in woorden, in gevoelens, in ideeën –
dat is de stemming van het overgavegebied.


Rudolf Steiner
 
Ik wens ons allen toe dat we vertrouwen mogen ontwikkelen dat alles wat er op het wereld- tot en met het schooltoneel gebeurt, ergens goed voor is. Dat we kunnen groeien aan crises en uitdagingen, die ons uit ons gewone doen schudden, uit het comfortabel warme nest laten vallen om onze moed en creativiteit aan te wakkeren om weer op te staan en een nieuwe weg te bewandelen. Dat je echt de vrijheid voelt om vanuit de in jezelf en met elkaar beleefde essentie tot het vormgeven van je werk als vrijeschoolleerkracht te komen. Dat we elkaar hierbij weten te vinden om samen deze groeifase door te maken. Dat we maar volop de vruchten mogen plukken van wat ons dit nieuwe jaar te wachten staat. En dat Veel Goeds daar aan mag blijven bijdragen met een levendige uitwisseling.
 
De Kerstspelen: hoe hebben jullie dat gedaan?
Van drive-thru sinterklaasfeesten tot kerstspel-tableau vivants met 1 verteller en 1 zanger; in en buiten de vrijeschoolwereld was de decembermaand in 2020 nogal anders dan anders. Heel bijzonder om te zien hoe er met vereende krachten tóch prachtige warme beelden werden gecreëerd voor de kinderen, om zo de feesten innerlijk te kunnen beleven. Fijn als je met je collega’s wil delen hoe jullie dat gedaan hebben! Er zijn inmiddels heel wat verschillende Kerstspelversies in omloop en ik zou ze graag hier verzamelen. Welke teksten en liedjes hebben jullie gebruikt? Ik kan me voorstellen dat het voor de nieuwe scholen ook fijn is om de basics op Veel Goeds terug te kunnen vinden: wie heeft er bijvoorbeeld patronen voor engelenjurk en Mariamantel? Stuur je ook iets in voor onze verzameling?
 
Iets goeds delen
Voor alle nieuwe leden en ingestapte scholen: hartelijk welkom allemaal! Het principe van dit uitwisselingsplatform is geven & ontvangen… Dat wil zeggen: ik regel de kast, en jullie zelf delen de inhoud! Als alle huidige 1500 leden slecht 1 document zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen; hoe gaaf is dat! Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Je kunt natuurlijk een document opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een collega die druk was met het maken van knutselinstructies voor thuis zei me laatst: “Ik vind het twee keer zo leuk om iets te maken als het ook naar Veel Goeds kan!” Het redigeren en uploaden van lesmateriaal is een bezigheid waar ik zelf ook altijd blij van word; niet alleen maak je iets moois, maar ook geeft het het weldadige gevoel van het uit de brand kunnen helpen van een naaste collega, maar dan vermenigvuldigd met de factor oneindig! Doe je ook mee?

Of ga je binnenkort met pensioen?
Gefeliciteerd! Wil je je computer opruimen, en best wel je nalatenschap doorgeven aan huidige en toekomstige collega's, maar geen uren uitzoekwerk doen? Begrijpelijk! Zet dan alles wat je hebt op een USB-stick en stuur het per post naar ons toe: Veel Goeds, Reigerstraat 41, 1223PB  Hilversum. Dan gaan wij uitpluizen wat er bruikbaar is van jouw materiaal en zorgen we ervoor dat het anoniem en geredigeerd op de site komt te staan. Hartelijk dank! Schrijf je je retouradres erbij, dan krijg je de USB-stick ook weer terug. 
 
Wat zoeken we nog?
Hier een greep van ons prikbord:

- Lessen/filmpjes/creatieve opdrachten voor het thuisonderwijs die anoniem zijn, zodat ze met allerlei collega’s gedeeld kunnen worden: deel ze op Veel Goeds; dat scheelt weer heel veel voorbereidingstijd!

- Periode voorbereidingen klas 3 t/m 6: Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds:
- klas 3 rekenperiodes, granen/boerderij, ambachten
- klas 4 aardrijkskunde
- klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode
- klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode.
Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier. Op verzoek hebben we de persoonlijke downloadlijst nu zo ingericht, dat je hem zelf kunt opruimen en items verwijderen; zo is het een stuk overzichtelijker geworden! Heb jij ook praktische tips voor Veel Goeds? Geef ze door via het feedbackformulier of stuur ons een mailtje!

Onze mooiste aanwinsten
Na onze digitale verhuizing in april waren we nog best lang bezig met opruimen. De afgelopen maanden zijn alle verdwaalde documenten weer op de goede plek neergezet, en konden we eindelijk weer verder met het uploaden van materiaal. Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:
- Voor klas 1 t/m 6: verrijkende werkvormen per periode. Wat kan je in de periodetijd doen voor begaafde kinderen? Hier een verzameling met verrijkende werkvormen die je kunt inzetten voor de hele klas. Onderverdeeld in: uitgangspunten, bewegen/tastzin, verzinnen, tekenen/creatief, spel en mondelinge opdrachten.
- Voor klas 1 t/m 6: concentratie oefeningen voor in de opmaat van de dag met de the alignment technique. Vijf moves, korte oefeningen van the alignment technique; nieuwe natuurlijke oefeningen voor ontspanning en concentratie. Ook staande uit te voeren.
- Voor handwerken met de kleuters: een rondje weven. Een duidelijke beschrijving van 6 bladzijdes met foto's, speciaal gemaakt voor onderwijs - op - afstand. Benodigdheden: karton, draad, een stompe naald.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: een verzameling van 15 leuke opdrachten om te bewegen. Geschikt voor de opmaat in de klas, maar eigenlijk speciaal gemaakt voor thuis bij onderwijs - op -afstand. Hoe houd je ze thuis in beweging, ook bij slecht weer? Geschikt voor klas 1 t/m 4, maar makkelijk te vertalen naar oefeningen voor oudere kinderen!

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden! Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

We zijn verhuisd! Onderaan deze nieuwsbrief vind je informatie over de nieuwe website en antwoorden op de meest gestelde vragen van de afgelopen week. Maar eerst even dit…

Onderwijs op afstand: hoe kan Veel Goeds helpen?
Zoals het er nu uitziet blijven de scholen in Nederland tot na de meivakantie dicht. Ook in België blijven de scholen vermoedelijk na de paasvakantie nog dicht... We zijn dus nog wel een tijdje zoet met het lesgeven op afstand aan de kinderen. Hoe kan Veel Goeds je daarbij helpen?

- Je kunt natuurlijk losse documenten van Veel Goeds zo bewerken dat ze wél geschikt zijn om te printen en mee te geven, op te sturen of door te mailen naar je oudergroep. Samen met jouw instructie en jouw richtlijnen, onder jouw supervisie. Ik zou dan vooral kiezen voor de wat vrijere creatieve opdrachten. Zoals bijvoorbeeld het kolam-tekenen dat nu in onze etalage staat. Al het lesmateriaal voor de onderbouw dat ons inziens geschikt is om te gebruiken in je onderwijs-op-afstand hebben we beschreven met een extra zinnetje: ‘Dit document is geschikt voor (redelijk) zelfstandig werk en onderwijs-op-afstand.’ Als je bij iets goeds vinden het trefwoord ‘afstand’ invult, dan verschijnen al deze documenten in de zoekresultaten. Je kunt het document natuurlijk naar wens veranderen en passend maken voor jouw klas.

- Er worden nu veel documenten met Veel Goeds gedeeld, superfijn! Ik hoop dat je dat blijft doen in de komende weken/maanden; reik elkaar de helpende hand door actueel materiaal te delen! Dat kan via de pagina ‘iets goeds delen’, maar ook gewoon via de mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wie weet heb je de komende weken wel wat tijd om zelf ook iets per mail door te geven of te uploaden voor al je Veel Goeds collega's? Dat zou geweldig zijn!

- We proberen zelf de komende tijd ook veel actueel materiaal dat we online vinden over te nemen. We kunnen ons echter voorstellen, dat er technisch gezien momenteel zoveel uitgeprobeerd wordt en je misschien achteraf niet online had willen zetten, wat je slechts voor jouw klas bedoeld had. Of dat er door andere mensen dingen digitaal doorgegeven worden, waar de maker zich niet bewust van is. Wij proberen de originele maker op te sporen en om toestemming te vragen, maar vaak lukt dat niet. Mocht er op Veel Goeds iets terecht komen, wat van jou is en wat je eigenlijk niet had willen delen; laat het ons weten dan verwijderen we het uiteraard meteen.

- De voorbeelden van instructies en filmpjes en manieren om onderwijs – op -afstand vorm te geven, verzamelen we op een nieuwe boekenplank, die je vindt bij bijvoorbeeld klas 4 – overig – onderwijs-op-afstand. Hier kan je uitwisselen over hóe je dat doet: onderwijs-op-afstand. Maar om e.e.a. overzichtelijk te houden, plaatsen we de thematische bijdragen gewoon op hun normale plek. Bijvoorbeeld een filmpje met een handgebarenspelletje over de lente komt bij Kleuterklas – Periode – lente – liedjes, gedichtjes, handgebarenspelletjes. Als het een handgebarenspelletje is, dat niet specifiek samenhangt met een bepaald seizoen of jaarfeest, dan vind je het terug bij Kleuterklas – Vakles / activiteit – handgebarenspelletjes.

- Mocht je nog meer ideeën hebben of behoeftes waar wij iets bij kunnen betekenen, dan horen we dat natuurlijk heel graag. Blijf ons feedback geven; we laten ons graag richting geven en inspireren vanuit de werkvloer!

- Naar aanleiding van een beschouwelijke Nivoz-podcast over onderwijs - op - afstand kwamen een aantal vragen naar boven die ik interessant vond om de komende tijd innerlijk mee te nemen. Misschien raken ze jou ook…  Wat is eigenlijk de pedagogische vraag van deze setting? Hoe kan je de relatie leerkracht – leerling nu vormgeven? Vrij vertaald: Hoe blijf je in verbinding? Dat is juist nu héél belangrijk voor de kinderen; de afstemming van mens tot mens. Het is voor iedereen een indrukwekkende ervaring, deze coronacrisis; hoe geef je de kinderen de ruimte om hierover met jou en elkaar uit te wisselen?  Hoe bereik je in deze tijd ook juist die kinderen voor wie het níet zo vanzelf gaat thuis? Hoe voorkom je dat de kinderen (en jijzelf trouwens ook) de hele dag voor een beeldscherm zitten en vergeten te bewegen en frisse lucht te krijgen? Hoe geven we het bewegingsonderwijs vorm, één van de kernpunten van ons onderwijs? Lukt het om hoofd-hart en handen te blijven aanspreken? … Wie hierover wil delen: wees van harte uitgenodigd! Ik wil de Veel Goeds-community niet spammen met heel veel nieuwsbrieven, maar zal de bijdragen opnemen in de groei-documenten die ik op de plank ‘onderwijs – op – afstand bij ‘overig’ plaats.

- Scholen die i.v.m. het organiseren van het thuisonderwijs graag een tijdelijk lidmaatschap zouden willen, kunnen uiteraard contact opnemen via de mail. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

- Het is niet de bedoeling dat je inloggegevens klakkeloos deelt met ouders. Voor ouders die thuis onderwijzen en daarmee zelf de verantwoordelijkheid dragen voor het onderwijs aan hun kinderen,  is er het gastouderlidmaatschap, van €10,- per jaar. Hier kunnen ouders die nu tijdelijk in de rol van thuisonderwijzer terechtgekomen zijn natuurlijk ook gebruik van maken, als je je maar bewust bent dat het materiaal voor leerkrachten is bedoeld en dus niet hapklaar is voor kinderen of ouders. En het is ook helemaal geen 'digitaal lesmateriaal'; noch bedoeld noch geschikt om via een computerscherm aan kinderen voor te schotelen.

Rest me nog alle collega’s een goede gezondheid te wensen en veel pauzes en rustmomenten te gunnen, want er wordt ook van onze beroepsgroep momenteel echt heel veel gevraagd.

Veel Goeds is verhuisd!
We zijn op 2 april offline gegaan en op 3 april weer online met de nieuwe website. Een beetje later dan voorzien, maar het is gelukt! Het was een hele klus, het voorbereiden en verhuizen. We willen zowel de oude als de nieuwe webdesigners hiervoor hartelijk bedanken! En we zijn heel blij dat alle documenten, leden en mails zo op het eerste gezicht goed zijn overgekomen. De plaatsingsdata van de oudere documenten ontbreken nog, maar die voegen we z.s.m. toe. We hopen dat je gauw komt kijken, dat je ook hier makkelijk de weg vindt en net zoveel moois vindt als op de oude site… en in de toekomst natuurlijk nog veel meer! Mocht je iets missen of ergens tegen aan lopen, horen/lezen we dat natuurlijk graag!

De meeste leden hebben een welkomstmail ontvangen met daarin de vraag z.s.m. een keer in te loggen om hun wachtwoord opnieuw in te stellen. Als je die mail niet ontvangen hebt, kan je zelf een verificatiecode aanvragen door bij ‘inloggen’ naar ‘wachtwoord vergeten’ te gaan. Daar vul je het bij ons bekende e-mailadres in en dan ontvang je die direct per mail. Daarmee kan je dan je persoonlijke  wachtwoord opnieuw instellen. Tip: bewaar je nieuwe wachtwoord in je telefoon bij de V van Veel Goeds! Je gebruikersnaam is zoals altijd hetzelfde als je e-mailadres.

Sommige computers gaan uit gewoonte naar de oude website van Veel Goeds. Dat is onhandig, want daar kan je niks meer op doen. Ga dan naar Google, type in: 'veel goeds', en kies de link waarbij staat: Veel Goeds, powered by Bluepoint Webdesign. Zo kom je wel op de nieuwe website terecht. Je kunt de nieuwe website herkennen aan de zon die precies in het midden staat.

Wat is er anders op de nieuwe website?
Hoewel we ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk de kwaliteit van onze vertrouwde site te evenaren, zijn er daarnaast ook wat leuke vernieuwingen en verbeteringen! Het adres is gewoon hetzelfde: www.veelgoeds.org.

- De nieuwe site is responsive, dat betekent dat hij vanzelf meeschaalt – en dus lekker kijkt - op alle formaten schermen, of het nou een telefoon is of een tablet, laptop of desktop. Weer een beetje gebruikersvriendelijker!

- Er zijn 3 pagina’s bijgekomen: een handleiding voor dummies met stap-voor-stap uitleg hoe je de site kunt gebruiken, speciaal voor als je het even niet meer weet en snel wilt zien en lezen hoe het ook alweer allemaal werkt. Wel zo duidelijk! En een feedbackpagina waar we je met gerichte vragen uitnodigen om ons input te geven om de site nog meer af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften vanaf de werkvloer. Zowel tips als tops zijn altijd welkom! En dan nog onze privacyverklaring. Naast de algemene voorwaarden staat onze privacyverklaring nu ook op een goed vindbare plek, voor de geïnteresseerden.

- We zijn overgestapt op Mailchimp om de nieuwsbrief te verzenden, dat uiteraard AGV-proof is, zoals je ook kunt lezen in het nieuwe privacybeleid. Alle oude leden zijn meeverhuisd naar dit nieuwe mailsysteem. Nieuwe leden ontvangen de nieuwsbrief niet meer automatisch, maar kunnen zich bij het inloggen hiervoor aanmelden. Wie zich wil afmelden, kan dit zoals altijd gemakkelijk doen via een link onderaan de nieuwsbrief.

- De indeling van de boekenkast is niet erg veranderd, net als de manier van zoeken (in stappen of op trefwoord) en natuurlijk de documenten zelf. De manier van downloaden is wel veranderd. Wanneer je nu een document aanklikt, dan komt het in jouw persoonlijke downloadlijst. Een soort winkelwagentje dus! Je kunt deze documenten downloaden en uitprinten waar en wanneer je maar wilt. Erg handig, want zo kun je bijvoorbeeld thuis lekker struinen en zoeken, en op school dan snel even iets printen vanuit jouw persoonlijke downloadlijst.

- Ook is de ledenadministratie vernieuwd. Je kunt als lid voortaan zelf bij ‘mijn gegevens’ je adresgegevens, je e-mailadres en wachtwoord wijzigen, en gemakkelijk je nieuwe factuur terugvinden. De contactpersoon van de school of kinderopvangorganisatie kan zelf nieuwe collega’s toevoegen, oude weghalen, hun e-mailadressen wijzigen en het leerlingaantal aanpassen. De leden van scholen en kinderopvangorganisaties krijgen voortaan geen mail meer over het verlengen van het groepsabonnement; die communicatie gaat vanaf nu alleen naar de contactpersoon. Dat scheelt hier ten burele van Veel Goeds een hoop tijd voor administratieve taken en betekent dat ik meer kan gaan uploaden!

- Onze Vlaamse collega’s kunnen nu ook gemakkelijk elektronisch betalen via Bancontact. En voor de Nederlandse collega’s doet de verbinding met iDEAL het eindelijk weer helemaal goed.  

Iets goeds delen
Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website.

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal!

Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Hier een extra nieuwsbrief met 2 onderwerpen: onze verhuizing - we gaan op 31 maart offline - en het sluiten van de scholen.

Thuisonderwijs en Veel Goeds
Vanwege het coronavirus zijn de scholen in Nederland en België gesloten; alleen de kinderen van ouders met zgn. vitale beroepen worden nog op school opgevangen. De leerkrachten zijn druk met het regelen van schoolwerk voor de thuisblijvers, dit wordt meestal in papieren vorm en soms via e-mail aangeleverd.

Toen het sluiten van de scholen in zicht kwam, was mijn eerste impuls om Veel Goeds tijdelijk open toegankelijk te maken voor alle vrijescholen. Ik heb er een nachtje over geslapen en toen toch besloten om dit niet te doen. Wanneer ik de website namelijk open toegankelijk maak, is dat niet fair naar de scholen die wel betalen. En vooral wordt het gebruik met een openbare inlogcombinatie dermate onoverzichtelijk en kan het zo'n groot eigen leven gaan leiden, dat we niet meer weten wie er allemaal van de documenten gebruik maakt.

Daar is de content van Veel Goeds oorspronkelijk niet voor bedoeld. Collega's hebben hier hun eigen lesmateriaal  gedeeld met collega's van andere vrijescholen en antroposofische kinderopvangorganisaties, en dus niet zozeer gekozen voor een open & bloot doorgeven aan jan-en-alleman. Ik zie de veilige en beschermde omgeving van een beperkte toegankelijkheid als een wezenlijke toegevoegde waarde van ons uitwisselingsplatform, die ik niet zomaar overboord wil zetten. Ik hoop op jullie begrip hiervoor.

Scholen die i.v.m. het organiseren van het thuisonderwijs toch graag een tijdelijk lidmaatschap zouden willen, kunnen uiteraard contact opnemen via de mail. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Toegang voor ouders?
Ook kreeg ik de vraag of ouders via school een inlogcode konden krijgen van Veel Goeds. Dat is natuurlijk echt niet de bedoeling. We zijn een uitwisselingsplatform voor professionele leerkrachten en opvoeders uit de kinderopvang - en géén educatieve webwinkel voor ouders; daar zijn online prima andere plekken voor te vinden.

Sowieso druist het erg tegen de uitgangspunten van dit platform in, als je jouw inloggegevens illegaal gaat delen met anderen - mensen die wel eens nadenken over karma zouden toch beter moeten weten... ;)  - en bovendien is het lesmateriaal bedoeld voor leerkrachten en niet voor ouders. Dat is toch echt een ander vak! Op Veel Goeds staat lesmateriaal waar je als leerkracht/opvoeder in jouw werk snel iets mee kunt doen, maar het is zeker niet hapklaar voor de kinderen of ouders. En het is ook helemaal geen 'digitaal lesmateriaal'; noch bedoeld noch geschikt om via een computerscherm aan kinderen voor te schotelen. Dat zou de plank wel heel erg misslaan.

(Een heel ander verhaal zijn de thuisonderwijzende ouders die sowieso al lid zijn van Veel Goeds met een gastouderlidmaatschap; zij zijn uit principe of door omstandigheden werkzaam als leerkracht van hun kinderen. Zij dragen zelf de verantwoordelijkheid voor het onderwijs aan hun kinderen en kunnen dus prima op ons platform terecht.) 

Wat kun je wél doen?
Je kunt natuurlijk losse documenten van Veel Goeds zo bewerken dat ze wél geschikt zijn om te printen en mee te geven of - als het echt niet anders kan - door te mailen naar je oudergroep. Samen met jóuw instructie en jouw richtlijnen, onder jouw supervisie. Ik zou dan vooral kiezen voor de wat vrijere creatieve opdrachten. Zoals bijvoorbeeld het kolam-tekenen dat nu in onze etalage staat.

Ik hoop dat jullie hiermee een duidelijk beeld hebben van de do's & don'ts met dit platform. Schroom niet om me te benaderen met jouw vragen of feedback. Mogelijk gaat dit verhaal wel veel langer duren en liggen de kaarten straks toch weer anders. Ik hoop dat jullie zelf veel nuttigs vinden op Veel Goeds dat je juist op dit moment ook een broodnodig steuntje in de rug kan geven! Enne... een brutaal schot voor de boeg: wie weet heb je volgende week wel wat tijd om zelf ook wat per mail door te geven of te uploaden voor al je Veel Goeds collega's? Dat zou geweldig zijn, alleen niet op 31 maart en 1 april, want...

Let op: We gaan op 31 maart offline!
Het is nu echt bijna zover: Veel Goeds gaat verhuizen! Alle documenten zijn gelukkig al goed overgezet. Op 31 maart gaat de huidige site uit de lucht en op 1 april gaat de nieuwe website online. Tenminste, dat is de bedoeling! Ik raad je aan om de komende week dus nog even vooruit te kijken en flink te downloaden, zodat je straks niet onverhoopt tijdelijk voor een gesloten deur staat. Ook het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. verhuist mee, en het kan dus zijn dat we straks per mail eventjes niet zo goed bereikbaar zijn, maar wel telefonisch via +31 (0)6-375 60 148. Uiteraard doen we er alles aan om de verhuizing soepeltjes te laten verlopen!

Ondertussen vertoont het huidige systeem wel wat kuren. Met name de ongevraagde extra mailverzending over abonnementsverlengingen voor 2021 vind ik erg vervelend. Mijn excuus hiervoor! Zo’n vreemde mail kun je uiteraard beschouwen als niet verzonden.

Wat is er straks anders op de nieuwe website?
* Hoewel we ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk de kwaliteit van onze vertrouwde site te evenaren, zijn er daarnaast ook wat leuke vernieuwingen en verbeteringen! Het adres blijft gelukkig hetzelfde, je vindt ook straks gewoon terug op www.veelgoeds.org.

* De nieuwe site is responsive, dat betekent dat hij vanzelf meeschaalt – en dus lekker kijkt - op alle formaten schermen, of het nou een telefoon is of een tablet, laptop of desktop. Weer een beetje gebruikersvriendelijker!

* Er komen 2 pagina’s bij: een handleiding voor dummies met stap-voor-stap uitleg hoe je de site kunt gebruiken. En een feedbackpagina waar we je met gerichte vragen uitnodigen om ons input te geven om de site nog meer af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften.

* Zoals je ziet, zijn we overgestapt op Mailchimp om de nieuwsbrief te verzenden, dat uiteraard AGV proof is, zoals je ook kunt lezen in het nieuwe privacybeleid. Alle huidige leden zijn meeverhuisd naar dit nieuwe mailsysteem. Nieuwe leden ontvangen de nieuwsbrief niet meer automatisch, maar kunnen zich straks bij het inloggen hiervoor aanmelden. Wie zich wil afmelden, kan dit zoals altijd gemakkelijk doen via een link onderaan de nieuwsbrief.

* Op de nieuwe website kan je straks jouw vondsten handig bewaren bij ‘mijn downloads’. Zo kan je bijvoorbeeld thuis zoeken en scharrelen en dan op school snel uitprinten vanuit jouw eigen ‘mijn downloads’ mapje op Veel Goeds.

* Ook gaat er iets veranderen in de ledenadministratie. Je kunt als lid voortaan zelf je e-mailadres wijzigen. De contactpersoon van de school kan zelf nieuwe collega’s toevoegen, oude weghalen en het leerlingaantal aanpassen. De leden van scholen en kinderopvangorganisaties krijgen voortaan geen mail meer over het verlengen van het groepsabonnement; die communicatie gaat vanaf 1 april alleen naar de contactpersoon. Dat scheelt hier ten burele van Veel Goeds een hoop tijd voor administratieve taken en betekent dat ik meer kan gaan uploaden!

Iets goeds delen
Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier.

Overzicht van het lesmateriaal
Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

In onze etalage
Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: kolam tekenen voor alle leeftijden!  Kolam is een Zuid-Indiase kunstvorm, die heel geschikt is voor de vormtekenles, opmaat of een ander concentratiemoment. Hier is een verzameling van 8 bladzijden met oefeningen voor klas 1 t/m 6 met oplopende moeilijkheidsgraad.

Direct inloggen
Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

Lid worden?
Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

Over deze nieuwsbrief
Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!
Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.
Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

Namens de redactie,
Jany van Oudheusden
 

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

 

Een frisse start met een nieuwe website!

Het is bijna zover: Veel Goeds wordt vernieuwd, we gaan verhuizen! De nieuwe webdesigners zijn druk bezig met bouwen en ik verhuis document na document naar het nieuwe platform. We mikken op 1 april als verhuisdatum en nee, dat is geen grap. Zoals het er nu naar uitziet gaat de huidige site op 31 maart offline en op 1 april de nieuwe website online. Ondanks mijn grote vertrouwen in de nieuwe webmasters, raad ik je wel aan om in de komende maanden een keer ver vooruit te kijken en alvast flink veel te downloaden. Want je weet maar nooit, en het zou vervelend zijn als je door technische oorzaken even geen toegang hebt tot het materiaal dat je op dat moment nodig hebt… Uiteraard doen we er alles aan om de verhuizing soepeltjes te laten verlopen!

Ondertussen gaat het huidige systeem wel wat kuren vertonen. Sommige linkjes doen het niet goed en onlangs kregen meerdere leden een wel heel bijzondere mail met daarin een herinnering dat hun abonnement in 2021 gaat aflopen… Dat is natuurlijk wat overdreven en zo’n mail kun je beschouwen als niet verzonden.

 

Wat is er straks anders op de nieuwe website?

* Hoewel we ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk de kwaliteit van onze vertrouwde site te evenaren, zijn er daarnaast ook wat leuke vernieuwingen en verbeteringen! Het adres blijft gelukkig hetzelfde, je vindt ook straks gewoon terug op www.veelgoeds.org.

* De nieuwe site is responsive, dat betekent dat hij vanzelf meeschaalt – en dus lekker kijkt - op alle formaten schermen, of het nou een telefoon is of een tablet, laptop of desktop. Weer een beetje gebruikersvriendelijker!

* Er komen 2 pagina’s bij: een handleiding voor dummies met stap-voor-stap uitleg hoe je de site kunt gebruiken. En een feedbackpagina waar we je met gerichte vragen uitnodigen om ons input te geven om de site nog meer af te stemmen op jouw persoonlijke behoeften.

* We gaan over op Mailchimp om de nieuwsbrief te verzenden, dat uiteraard AGV proof is, zoals je ook kunt lezen in het nieuwe privacybeleid. Alle huidige leden verhuizen mee naar dit nieuwe mailsysteem. Nieuwe leden ontvangen de nieuwsbrief niet meer automatisch, maar kunnen zich bij het inloggen hiervoor aanmelden. Wie zich wil afmelden, kan dit zoals altijd gemakkelijk doen via een link onderaan de nieuwsbrief.

* Op de nieuwe website kan je straks jouw vondsten handig bewaren bij ‘mijn downloads’. Zo kan je bijvoorbeeld thuis zoeken en scharrelen en dan op school snel uitprinten vanuit jouw eigen ‘mijn downloads’ mapje op Veel Goeds.

* Ook gaat er iets veranderen in de ledenadministratie. Je kunt als lid voortaan zelf je e-mailadres wijzigen. De contactpersoon van de school kan zelf nieuwe collega’s toevoegen, oude weghalen en het leerlingaantal aanpassen. Dat scheelt een hoop tijd voor administratieve taken en betekent dat ik meer kan gaan uploaden!

 

En dan… de breedte in!

Daar verheug ik me erg op! Het overzetten van de meer dan 2.000 documenten van de oude site naar de nieuwe site is enerzijds natuurlijk monnikenwerk, maar aan de andere kant wel heel bijzonder om al die juweeltjes weer eens door mijn handen te laten gaan. Het is alsof je je boekenkast afstoft en je verbaast over wat je daar allemaal aantreft. Heel inspirerend! Ik heb veel zin om na de verhuizing weer actief te kunnen gaan uploaden en jullie daarbij te betrekken. Ik hoop dat ook in dit nieuwe jaar weer veel mensen en scholen de weg vinden naar ons platform en dat ook jij weer iets moois durft te delen. Gezamenlijk maken we het aanbod breder en we weten allemaal hoe nodig het is. Velen van jullie ervaren het lerarentekort aan den lijve en zijn dankbaar voor de vele zij-instromers die komen kennismaken met ons prachtige werk. Laten we ook deze collega’s koesteren en zorgen dat ze zich snel thuis gaan voelen in ons onderwijs door het toegankelijk maken van een ruime keuze aan passend lesmateriaal voor hun klas.

 

Iets goeds delen

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier.

 

Een greep uit het prikbord

Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

– Wie heeft er nog van die prachtige voorbeelden van PERIODE SCHRIFTEN en scant ze voor ons allen in? Een papieren kleurenkopie opsturen mag natuurlijk ook!

– Ik wil vooral de kleuterjuffen oproepen om eens een greep te doen in jullie digitale bestanden. Je kunt ze eenvoudig opsturen per mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; wij anonimiseren en redigeren het dan.

– Ook de studenten van de Vrijeschool PABO worden van harte uitgenodigd om eigen werk in te sturen. We kijken mee naar de kwaliteit, dus wees niet bang dat het niet goed genoeg is! Ook voor jullie is het fijn als er straks een ruim aanbod per klas en per vak te vinden is. Draag je ook een steentje bij? Bedankt!

 

Onze mooiste aanwinsten

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

– kleuterklas balletje vilten. Zeer complete beschrijving van het vilten van een balletje in de kleuterklas. Een leuke activiteit die je bij meerdere jaarfeesten kunt inzetten.

– klas 2 handwerken haken. Uitgebreide beschrijving voor de handwerklessen in klas 2 met foto's, benodigdheden en werkbeschrijvingen. Introductie van het haken, lossen en vasten, octopus, kabouter, fantasiedieren en schildpad (rondhaken).

– klas 5 Duits flitskaartjes. Dertien bladzijdes met Duitse woordjes en Nederlandse vertaling, om te printen, uitknippen, dubbelvouwen en lamineren.

 

Overzicht van het lesmateriaal

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

In onze etalage

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: klas 1 Engels voorlezen. Een verzameling van fairytales, repeating stories, short stories, long stories and plays, om voor te lezen. Leuk is om het verhaal eerst een keer helemaal in het Engels voor te lezen en tegelijkertijd enigszins uit te spelen. Dan de kinderen te laten vertellen wat ze ervan begrepen hebben en vervolgens nog een keer voorlezen met per zin de Nederlandse vertaling erbij. Dit lijkt lastig voor de jonge kinderen maar het vertrouwen in hun eigen kunnen groeit enorm, zodra ze doorkrijgen dat ze er weldegelijk iets van verstaan, zeker als de leerkracht het met veel humor en overtuigingskracht probeert uit te beelden… Ook is er voor elke klas “information on British life to tell the children”, met daarin wat culturele achtergronden die leuk zijn om tussendoor aan de kinderen te vertellen. Daarmee geef je ze ook een beeld van het typische van Engeland/Verenigd Koninkrijk mee.

 

Direct inloggen

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

Over deze nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden! Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

Verbinden, verbinden, verbinden…

Ben je ook zo geïnspireerd door de 100-jaarsvieringen her en der, groot en klein?

Op het You Tube filmpje van de happening in Berlijn – love the world – sprak de Duitse Bund der freien Waldorfschulen over hun kernpunten van het vrijeschoolonderwijs van de toekomst. Ik werd vooral geraakt door het tweede punt: vrijheid van onderwijs.

Naar blijkt kiest 90% van de vrijeschoolouders voor een leerplan dat slechts een raamwerk biedt. Wat een geweldig vertrouwen spreekt hieruit! Leerkrachten werken niet als slaafse uitvoerders van een vaststaand curriculum, maar worden in staat gesteld om ter plekke te reageren op de behoeften en talenten van de kinderen in hun klas. De taak van de leerkracht is om echt op het kind in te gaan, zowel op de groep als ook individueel, en in te spelen op wat er aanwezig is. Zodat er zich een waarachtig opvoedkundig proces ontvouwt, dat de best mogelijke ondersteuning biedt aan wat er zich spontaan voordoet in de klas.

Dit klinkt voor mij naar levende opvoedkunst! Ik hoop met Veel Goeds hieraan bij te dragen, door heel veel inspiratie aan elkaar door te geven, uit de verstarring van dogmatiek te blijven en samen in beweging te blijven, voor de kinderen van nu. Zodat we over 100 jaar nog een keer zo’n hoopgevend en blij feest kunnen vieren met elkaar!

 

Jubileum kortingsactie: scholen stappen nu in voor de halve prijs!

Om mee te vieren bied ik scholen dit jaar de gelegenheid om in te stappen voor de halve prijs: d.w.z. per leerling maar € 0,50 inclusief btw. Een gemiddelde school met 200 leerlingen betaalt dit jaar dus maar € 100,-! Als je na dat jaar je lidmaatschap voort wilt zetten, betaal je dan wel het normale tarief. Maar ik hoop natuurlijk dat er zoveel scholen instappen, dat ik de prijs opnieuw blijvend kan verlagen! Doen jullie ook mee? Wil je gebruik maken van deze actie, schrijf je dan niet in via de website, maar meld je aan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze actie loopt tot en met 24-3-2020.

 

Iets goeds delen

Hoera! Heel veel scholen hebben de sprong gewaagd en zijn onlangs als school lid geworden van Veel Goeds. Hartelijk welkom allemaal! Hier wat achtergrondinfo voor de nieuwelingen: het principe van dit platform is geven & ontvangen.. Dat wil zeggen: ik regel de kast, en jullie zelf delen de inhoud! Als alle huidige 900 leden slecht 2 documenten zouden insturen of uploaden, zou de content in no time verdubbelen; hoe gaaf is dat! Het redigeren en uploaden van lesmateriaal is een bezigheid waar ik zelf altijd blij van word; niet alleen maak je iets moois, maar ook geeft het het weldadige gevoel van het uit de brand kunnen helpen van een naaste collega, maar dan vermenigvuldigd met de factor oneindig! Doe je ook mee?

Of weet je niet wat je kunt delen? Deel je talent! Ben jij die leerkracht met de mooiste bordtekeningen van de school? Deel dan eens een jaar lang jouw bordtekeningen, of vraag de stagiaire om ze even te fotograferen en uploaden. Of ben jij de meester van de mooie verhalen? De juf met de beeldende handwerk instructies? Of de strakke planner, de sova-leerkracht, de getuigschriftenschrijver, de tekenaar, de dyslexiespecialist. Iedere leerkracht vertegenwoordigt wel een bepaalde kwaliteit. Weet je niet waar jij voor staat, kunnen je collega’s dat vast vertellen! Of misschien heb je onlangs wel een leuke cursus gevolgd waar je iets van hebt meegenomen dat direct toepasbaar is.

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website.

 

Een greep uit het prikbord

Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

Kijk eens wat jij al digitaal hebt verzameld en of daar misschien iets bij zit om door te geven. Deze periodes hebben mijns inziens nog onvoldoende basis op Veel Goeds:

– klas 3 alle reken- en taalperiodes, granen/boerderij, ambachten

– klas 4 aardrijkskunde, geschiedenis

– klas 5 economische aardrijkskunde, Rijn periode

– klas 6 alle taalperiodes, overige geschiedenis (niet Romeinen), natuurkunde periode.

Je kunt kleine onderdeeltjes bijdragen of een hele complete periodevoorbereiding delen: de leerplanaanwijzingen en inhoudelijke informatie, kerndoelen, periode opbouw, dagritme, verhalen, creatieve verwerkingsopdrachten, schrijf- en leesteksten, plaatjes, bordtekeningen, gescande werkbladen, liedjes, spelletjes, bewegingsopdrachten, differentiatie. Een algemeen stukje tekst over deze periode voor in het getuigschrift. Alle beetjes helpen!

 

Dringend gezocht: nieuwe webmaster(s)! Wie geeft de gouden tip?

We bruisen van de ideeën voor de verdere ontwikkeling van Veel Goeds. Daarbij is een goede webmaster natuurlijk onontbeerlijk! Helaas heeft de bouwer van deze prachtige site het momenteel te druk om alles goed bij te houden, dus ben ik hard op zoek naar een waardige opvolger: een meerkoppig team van webdevelopers, die houden van programmeren én creatief vormgeven, met kennis en ervaring met frontend en backend, HTML, CSS, Javascript, PHP en MySQL. Veelgoeds.org is geen WordPress site, maar een best uitdagend maatwerk-systeem, dat herbouwd zal moeten worden. Ben jij of ken jij iemand die dit beheerst en affiniteit heeft met het vrijeschoolonderwijs, dan hoor ik heel graag van je! Graag jouw tip naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Overzicht van het lesmateriaal

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

Onze mooiste aanwinsten

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

– Teugjes Poëzie “Toneelstuk voor klas 4 gebaseerd op het gelijknamige verhaal uit het boek Noorse Mythen van Kevin Crossley. Een moderne, ingetogen en fijnzinnige versie van het verhaal over Kwasirs bloed. Geschikt voor 25-30 spelers. Inclusief 3 liedjes.”

– Muts breien in klas 3 “Duidelijke werkbeschrijving van een tweekleurige muts, met foto's en een raster voor de hoeveelheid steken.”

–Peuters nazomerversje Vrouwtje Appelwang“Over hoe het appeltje van de boom viel.”

 

In onze etalage

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: Maak ook eens … een lapbook! Bijvoorbeeld in de periode economische aardrijkskunde in klas 5.

Een lapbook is een eenvoudig kartonnen mapje of grote uitklapbare poster met een verzameling van mini-boekjes, klepjes en ander gevouwen materiaal waarin ruimte is voor tekeningen, lijstjes, verhalen, gedichten, chronologische info, diagrammen, … Een lapbook is een fantastische manier om te werken aan inhoud, maar ook aan vaardigheden zoals onderzoeken, plannen, structureren, presenteren, evalueren,... Terwijl bedacht wordt op welke manier informatie vorm kan krijgen in een lapbook, wordt de leerstof gestructureerd en verwerkt. Bijv. als je een lapbook maakt over het jaar en zijn jaargetijden, kun je op zoek gaan naar een vouwsel dat zich leent voor 4 items. In een lapbook wordt gewerkt met kleuren, met beelden en met woorden. Zo worden de beide hersenhelften aangesproken wat het leren alleen maar bevordert. En niet te vergeten... lapbooks maken is gewoon ook leuk! En wat leuk is, onthoud je beter.

Laat de kinderen hun lapbook in kleine groepjes presenteren en vertellen wat er allemaal te zien is. Zie ook: flapvormen voor lapbook bij vakles - knutselen!

 

Direct inloggen

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

Over deze nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!

Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden

Beste leden en bezoekers van Veel Goeds van de vrijeschool,

 

100 jaar Waldorf… en al bijna 6 jaar Veel Goeds!

Dit jaar bestaat de vrijeschool 100 jaar! Reden genoeg voor een feestje op alle scholen. En ook in het klein valt er iets te vieren: komende zomer bestaat Veel Goeds van de vrijeschool al weer 6 jaar! Zeven jaar geleden zat ik midden in een burn-out en kreeg ik in een slapeloze nacht een wild idee: een uitwisselingsplatform voor vrijeschoolleerkrachten bouwen, met snel toepasbaar lesmateriaal voor de verschillende klassen! Wat was het een avontuur om het daadwerkelijk geboren te laten worden, dankzij de financiële steun van de Iona-stichting en de Stichting voor Rudolf Steiner pedagogie en de creatieve geest van onze webdeveloper Sietse Brouwer. De reacties waren hartverwarmend:

Wat een prachtig initiatief! Daar is behoefte aan! Dat is verbinden!!! Wat een enthousiasme spat eraf, en dat in een dergelijk professionele kadering: goed gerubriceerd, overzichtelijk, volledig, gedegen. Een enorm heldere opbouw en gebruiksvriendelijkheid. Indrukwekkend! Echt iets om vaak te gebruiken. Teveel ideeën bleven voorheen teveel in slechts klein verband bekend. Dit nieuwe systeem verruimt de keuze, voor oude rotten, zeker voor beginners. Je voorkomt het probleem van afstand. Alles is beschikbaar. Parels gaan straks van hand tot hand. Niemand kan iets tot zijn persoonlijke eigendom rekenen. Kijk ernaar, geniet, en geef door. Dat wordt nog eens een mooie wereld.

Ik ben zo trots om te zien wat er in al die jaren daaruit ontstaan is! En nog steeds verder groeit; soms langzaam, soms snel, samen met alle hulp van stagiaires, gratis proefleden en vrijwilligers. De schappen werden steeds meer gevuld met grote en kleine documenten, traditioneel en zeer vernieuwend, allerlei verrassende lesmateriaal dat door gebruikers werd gedeeld, geüpload en ingestuurd. We hebben nu al ruim 2000 documenten aan boord! Het is nog steeds een grote vreugde om lesmateriaal toe te voegen en vervolgens te zien hoeveel het bekeken en gebruikt wordt.

Gaandeweg is het aanvankelijke plan wat vereenvoudigd; in het begin wilden we ook voor de vrijeschool bovenbouw verzamelen, maar dat bleek wat teveel van het goede en ook al elders als idee uitgewerkt. Ook hoefden we niet bezig te gaan met het presenteren van bladmuziek, want hoe verbazingwekkend was het, dat precies gelijktijdig met mijn initiatief collega Matthijs Overmars zijn geweldige en geestverwante www.vrijeschoolliederen.nl aan het opzetten was! Wat er al gauw nieuw bijkwam was de ‘kastplank’ voor de antroposofische kinderopvang, die trouwens nog goed gevuld kan worden. En de etalage, het prikbord en de nieuwsbrief. Aan de achterkant van de website kregen wij meer inzicht in het downloaden, werden de soorten lidmaatschappen duidelijker en konden we de plaatsingsdata toevoegen bij de documenten. In het laatste jaar kon ik 1 dag in de week werken voor veel Goeds, betaald conform het leerkrachtensalaris. Een investering in de stabiliteit van de website!

Wat ik ook geweldig vond: We hebben in de afgelopen 6 jaar maar liefst 4 keer onze prijzen kunnen verlagen dankzij het groeiende aantal gebruikers. Ontzettend fijn om het vertrouwen zó tastbaar te mogen ervaren en om te kunnen zetten naar goed nieuws voor allen. Grote dank ook aan de scholen die ons vanaf het eerste uur hebben ondersteund, met De Zevenster uit Uden als eerste deelnemer! Inmiddels zijn er meer dan 30 scholen lid, uit Nederland en Vlaanderen. We willen ons in de toekomst vooral blijven richten op de schoollidmaatschappen, omdat dit in vergelijking met de individuele en studentenlidmaatschappen veel minder administratieve rompslomp met zich meebrengt en er dan dus meer tijd overblijft voor wat we het allerliefste doen: lesmateriaal redigeren en delen! Heel fijn als je deze nieuwsbrief dan ook doorstuurt naar je collega’s van andere scholen, want…

 

Jubileumactie: scholen stappen nu in voor de halve prijs!

Om dit te vieren wil ik scholen het komende jaar de gelegenheid bieden in te stappen voor de halve prijs: d.w.z. per leerling maar € 0,50 inclusief btw. Een gemiddelde school met 200 leerlingen betaalt dit jaar dus maar € 100,-! Als je na dat jaar je lidmaatschap voort wilt zetten, betaal je dan wel het normale tarief. Maar ik hoop natuurlijk dat er zoveel scholen instappen, dat ik de prijs opnieuw blijvend kan verlagen! Dat kan als er 25 scholen bij komen. Doen jullie ook mee? Wil je gebruik maken van deze actie, schrijf je dan niet in via de website, maar meld je aan per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Deze actie loopt tot en met 24-3-2020.

 

Gezocht: nieuwe webmaster!

We bruisen van de ideeën voor de verdere ontwikkeling van Veel Goeds. Daarbij is een goede webmaster natuurlijk onontbeerlijk! Helaas heeft de bouwer van deze prachtige site het momenteel te druk om alles goed bij te houden, dus ben ik op zoek naar een waardige opvolger: een webdeveloper met kennis en ervaring met frontend en backend, HTML, CSS, Javascript, PHP en MySQL. Veelgoeds.org is geen WordPress site, maar een best uitdagend maatwerk-systeem. Ben jij of ken jij iemand die dit beheerst, affiniteit heeft met het vrijeschoolonderwijs én bereid is om geen vol commercieel tarief te hanteren voor Veel Goeds, dan hoor ik heel graag van je! Graag jouw tip naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

En dan nog dit…

Afgelopen maandag stond ik voor de klas in Utrecht, toen we de opdracht kregen om de kinderen op school te houden en de deuren op slot te draaien, uit veiligheidsoverwegingen i.v.m. de mogelijke terreurdreiging. Een indrukwekkende ervaring, die bij mij de vraag oproept wat wij als vrijeschoolleerkrachten nog meer kunnen doen om – op onze nog steeds overwegend witte scholen – bij te dragen aan een inclusieve, respectvolle en vreedzame samenleving. Ik wil de collega’s die zich hierin verdiept hebben van harte uitnodigen om ook van dit platform gebruik te maken om ideeën en multicultureel lesmateriaal te delen. Er is zoveel mogelijk, ook op onze prachtige vrijescholen!

 

Iets goeds delen

Of je nou lid bent of niet, delen kan altijd! Meteen iets goeds uploaden? Klik hier. Wist je dat je ook papieren lesmateriaal kunt delen? Stuur ons een kopie, dan digitaliseren wij het en plaatsen het op de website. Twijfel je nog en vraag je je kritisch af: wie zit hier nou op te wachten? Stel die vraag dan ook eens aan jezelf. Zou jij het leuk vinden om hier te vinden wat je nu wilt delen? En denk eens aan de beginnend leerkracht, aan de oude rot die wel wat nieuwe inspiratie kan gebruiken, de bijna-overspannen collega en aan die meester of juf die in de loop der tijd van vak of leeftijdsfase verandert en dus opnieuw aan het sprokkelen moet. Er zijn vast velen blij met jouw werk, nu en in de toekomst. Dus delen maar!

 

Een greep uit het prikbord

Wat zoeken we nog? Hier een greep uit ons prikbord:

– Lesmateriaal voor de KINDEROPVANG en PEUTERGROEPEN: spelletjes, versjes, liedjes, kringspelen, voor lente en zomer. Maar ook voor de rest van het jaar is alle materiaal zeer welkom! Wie helpt er mee om ook voor de kinderopvang en peutergroepen een stevige basis te bouwen?

– Bij enkele euritmisten begint het al te kriebelen. Wie durft? En deelt zijn/haar teksten, vormen, oefeningen, gebaren voor in de EURITMIE lessen. Hier op Veel Goeds blijkt steeds weer: als er 1 schaap over de dam is, volgen er meer. Leuk als ook de euritmisten het platform gaan veroveren!

– Graag zouden we nog veel meer FILMPJES plaatsen, die kort & bondig en heel inspirerend zijn! Geef je ons jouw favoriete YouTube filmpjes door, zodat wij ze door kunnen geven aan je collega’s?

 

 

Overzicht van het lesmateriaal

Het meest actuele overzicht van het lesmateriaal vind je hier.

 

Onze mooiste aanwinsten

Hier een paar van onze mooiste aanwinsten:

– klas 6 periode weer en klimaat: een ansichtkaart over je ecologische voetafdruk.

“Nieuw: minder kan! Ansichtkaart met duidelijke infographic over de ecologische voetafdruk en de impact op het milieu van de gemiddelde Nederlander, én een lijstje waarop je je goede voornemens kunt aankruisen. Fris, bewustmakend en praktisch, bijvoorbeeld om uit te laten delen bij een actie voor het klimaat.”

– klas 1 Engels voorlezen.

“ Verzameling van fairytales, repeating stories, short stories, long stories and plays, om voor te lezen. Leuk is om het verhaal eerst een keer helemaal in het Engels voor te lezen en tegelijkertijd enigszins uit te spelen. Dan de kinderen te laten vertellen wat ze ervan begrepen hebben en vervolgens nog een keer voorlezen met per zin de Nederlandse vertaling erbij. Dit lijkt lastig voor de jonge kinderen maar het vertrouwen in hun eigen kunnen groeit enorm, zodra ze doorkrijgen dat ze er weldegelijk iets van verstaan, zeker als de leerkracht het met veel humor en overtuigingskracht probeert uit te beelden… Ook is er voor elke klas “information on British life to tell the children”, met daarin wat culturele achtergronden die leuk zijn om tussendoor aan de kinderen te vertellen. Daarmee geef je ze ook een beeld van het typische van Engeland/Verenigd Koninkrijk mee.”

- Kleuters Pinksteren verhaal Robin Roodborst.

“Herhalend verhaal om te vertellen in de Pinkstertijd”

 

In onze etalage

 

Kijk ook eens in onze etalage! Iedere maand staat hier ter inspiratie een nieuw document in de schijnwerpers, dat ook voor niet-leden vrij te downloaden is. Deze maand: klas 6 Duits eindopdracht gedichten. Zelfstandig werken aan een vertaling en kunstzinnige uitwerking van een moeilijk of makkelijk gedicht of spreuk. Met 11 gedichten en 21 spreuken.

 

Direct inloggen

Meteen inloggen en downloaden? Klik hier.

 

Lid worden?

Ben je nog geen lid en wil je lid worden? Klik hier. De spelregels vind je hier. Heb je nog vragen? Klik hier. Je kunt ook een mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het contactformulier invullen of bellen naar +31 (0)6-375 60 148.

 

Over deze nieuwsbrief

Je ontvangt deze nieuwsbrief als je in onze mailinglijst staat, lid bent of jezelf hiervoor hebt aangemeld. Voel je vrij deze door te sturen naar andere geïnteresseerden!

Afmelden kan met de link onderaan deze nieuwsbrief.

Heb je een streng spamfilter? Voeg dan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. toe aan je contacten in je e-mailprogramma, om te voorkomen dat onze nieuwsbrief jou niet bereikt.

 

We wensen je veel plezier met het lesmateriaal! Veel Goeds!

 

Namens de redactie,

Jany van Oudheusden